Свързани новини

06.01.2021 15:22

Парижката опера маха Лебедово езеро, Лешникотрошачката и Баядерка - заради насърчаване на „бялото превъзходство“

Видян 2700 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Неотдавна назначеният директор на Парижката опера Александър Нийф планира да премахне три от най-известните балетни хореографии от репертоара заради твърденията, че тези спектакли насърчават доминирането на бялото, казва самият Нийф пред Le Monde, предаде lentata.com.


Въпросните три балета са - „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Баядерка“ (всички хореографирани са от покойния Рудолф Нуреев, считан за най-добрия балетист от своето поколение).


Конфликтът датира от септември месец, когато Нийф беше назначен за директор. Тогава артистите от Парижката опера издадоха манифест, озаглавен „За расовите въпроси в Парижката опера“, в който освен всичко друго казаха, че цветнокожите изпълнители ще откажат да бъдат маскирани като бели, когато например танцуват в ролята на бял лебед.


Докато ръководството на Парижкия оперен театър коментира информацията по малко хладен начин, френско-канадският академичен и политически коментатор Матьо Бок-Коте, в коментар за „Фигаро“, приписва проблема на движението „Black Live Matters “.


„Мотивациите зад това лесно могат да бъдат открити. След аферата „Джордж Флойд “, която се превърна в ритуалния дискурс на „анти“ расисткото движение – става ясно, че BLM иска да докара света до нулевия момент, от който ще се превърне в идеологически „разнообразен“, пише Бок-Коте в статията си, озаглавена„ Расовата мания достига до операта “.


Според Льо Монд въпросните три балета са били фиксирани по следните причини. В „Лебедово езеро“ белият лебед е символ на доброто, а черният - на злото. В „Лешникотрошачката“ критиците откриха проблеми с танца „Кафе“ с арабска тематика, докато в „Баядерка“ - по сценарий на унгарския композитор Имре Калман - се приема, че има проблематична танцова сцена с участието на чернокожи деца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.01.2021 12:59

    Какъв идиотизъм! Скоро ще настъпи обратният расизъм - от черните към нас! :(

  • 001 Anonimen 06.01.2021 16:00

    Този свят напълно се е побъркал.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей