01/02

Свързани новини

01.04.2016 13:52

Отиват си последните гении – архитектите

Видян 1588 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Последните гении, които ни останаха – великите архитекти, си отиват, след като големите композитори, художници, кинаджии, певци, го сториха. Заха Хадид почина. Тя е една от малкия клуб на Големите, заедно с Норман Фостър, Жан Нувел, Франк Гери, Ренцо Пиано. По какво съдя, че тези хора са гении? Веднага давам пример със Заха Хадид.


 Миналото лято в Баку имах щастието да видя построения от нея вариант на НДК – единствената сграда в света без права линия и без прав ъгъл. Нещо, което всеки – хеле пък „експерт” би казал, че е невъзможно. Е, не само е възможно, но е невероятно преживяване, да - преживяване, човек да бъде в сградата и около нея, да види, че за човешките възможности наистина няма ограничения – както на фантазията, така и на моженето, на реализацията. Къде сме ние? „Това, което имаме като архитектура, като градска среда”, както би казал Цветан Цветанов е по-зле, отколкото беше, когато се откри НДК преди 35 години през април.



Помня, кой знае защо на ръба на вековете в София се беше озовал Жан Нувел – един от равните на Заха Хадид. Та този световно велик човек, преди да започнем интервюто с него, ме попита: „А защо сте махнали петолъчката на Партийния дом – развалили сте композицията на единственото място в София, направено с концепция”. Бедни, бедни, Нувеле, да бе дошъл да видиш Ларгото, след като в него се намеси вкусът на Вежди - отместиха 7-хилядолетния център на това пространство встрани, заляха старините с бетон, вдигнаха от Итонг и друг подръчни материали чисто нови „антични стени” и колони.
Докога все така  ще я караме, питаха Богдана и Кеца в едно парче преди точно 26 години? И сигурно още питат, а основанията са все повече.

Автор: Борис Ангелов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв