Обсадата на Кришнапур e част от знаковата Имперска трилогия

Свързани новини

07.12.2023 11:39

Обсадата на Кришнапур e част от знаковата Имперска трилогия

Видян 852 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едновременно забавен и ужасяващ, трогателен и безпощаден е романът „Обсадата на Кришнапур”, който излиза на 6 декември с логото на издателство „Кръг”. Както и във „Вълнения”, публикуван на български през 2022-ра, във втората част на своята знаменита „Имперска трилогия” ирландският писател Дж. Г. Фарел осмива безмилостно недъзите на Британската империя в периода на нейния упадък.


Книгата е отличена с „Букър” за 1973-та, а през 2008-а се нарежда на второ място сред най-добрите носители на наградата. Българското издание е в превод на Владимир Молев и с корица от Милена Вълнарова. На Коледния панаир на книгата до 10 декември в НДК ще се предлага с 20% отстъпка на 401-ви щанд.


Трагикомичен поглед към колониализма в Индия, „Обсадата на Кришнапур” стъпва върху действителни събития и е плод на задълбочено проучване. Фарел пресъздава няколкомесечната обсада на Лъкнау по време на Индийското въстание, разтърсило Британската империя през 1857-а, а в текста под една или друга форма намират място откъси от дневници и свидетелства на очевидци. Робърт Флъри, син на един от всемогъщите директори на Британската източноиндийска компания, тъкмо е пристигал в Калкута с цел да посети гроба на отдавна починалата си майка и да разведри наскоро овдовялата си сестра.


За да съчетае полезното с приятното, баща му е издействал и добре платена поръчка да опише благотворната роля на империята за напредъка на местното население по пътя към цивилизацията. За беда, в този момент Индия е обхваната от вълнения и Флъри се озовава в обсадения от разбунтувалите се войници пограничен пост в Кришнапур.


Принуден да защитава живота си с оръжие в ръка, изнеженият и витаещ в облаците младеж се изправя срещу глада, болестите и смъртта. Макар че поставя фундаментални въпроси за цивилизацията, религията, технологията и живота като цяло, Фарел в нито един момент не е нравоучителен или самоцелно осъдителен.


С изключително остроумие, въображение и реализъм той изобличава абсурдността на класовата система, неадекватността на викторианския морал и начина, по който колониализмът обезчовечава и потисниците, и потиснатите. Представяйки челния сблъсък на два свята и две култури, авторът тънко пародира капитализма, интелектуалните и творческите претенции, превъзходството на англичаните, суеверията на местните, отредената роля на жените в обществото и наивността на мъжете спрямо тях.


На фона на обсадата на фиктивния Кришнапур романът рисува въздействащ и детайлен портрет на физическия, психологическия и моралния колапс. Насред непоносимата жега, лишенията, разложението, холерата и кръвта колониалните илюзии бавно, но неумолимо се разклащат, преди да се срутят напълно.  Освен „Обсадата на Кришнапур“ по време на Международния панаир на книгата всички издания на „Кръг“ и „Рижко“ могат да бъдат закупени с големи отстъпки на 401-ви щанд в НДК.


Сред другите нови заглавия са биографията „Илон Мъск. Рискувай всичко”, „Титан” – първият сборник с разкази на писателя дисидент Сергей Лебедев, „Уомпитър, фома, гранфалун” – единствената публицистична книга на български от Кърт Вонегът, историческият женски роман „Жените от шато „Лафайет”, както и луксозното издание на „Малкият принц” с послеслов от Георги Лозанов. 


Джеймс Гордън Фарел (1935 – 1979) е роден в Ливърпул в англо-ирландско семейство. Като студент в Оксфорд се разболява от детски паралич, прекарва почти година на легло и здравето му остава завинаги увредено. Заради заболяването се отказва да учи право и се прехвърля във френска и испанска филология. След завършването на университета пътува много, известно време преподава в Париж, обикаля из Испания и Мароко, а от средата на шейсетте години се установява в Лондон и се посвещава на писането. Благодарение на успеха на романите си през 1979-а си купува къща в Югозападна Ирландия и се премества да живее там. Няколко месеца по-късно загива при риболов по време на буря.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -