С неподражаемия си стил, той ни увлича в запомнящите се истории на своите герои, потапя ни в свят на дълбоки емоции и ни пленява с този брилянтно написан шедьовър.

Свързани новини

07.08.2023 11:52

Нов шедьовър от Жоа Пинто Коелю

Видян 2405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Макар да излиза извън пределите на Европа и любимата си историческа тематика, Жоао Пинто Коелю отново ни провокира с оригинален сюжет и изненадващ финал. С неподражаемия си стил, той ни увлича в запомнящите се истории на своите герои, потапя ни в свят на дълбоки емоции и ни пленява с този брилянтно написан шедьовър.


След като прекарва детството си в сиропиталище, на дванайсет години Ноа най-накрая се среща с майка си Пейшънс. Тя прави всичко по силите си да компенсира изоставянето му, но никога не споменава какво я е накарало да вземе това решение. И така, независимо дали двамата прекарват дните си в къщата на плажа на Кейп Код, или в театъра в Бриджпорт, където работят заедно, помежду им се издига невидима преграда, която никой от тях не смее да прекрачи. Когато Ноа среща Франк ОЛиъри – ексцентричен йезуит, който кара разноцветен Ролс-Ройс – той открива в него подкрепата, която винаги е търсил.


Има неща обаче, които свещеникът предпочита да запази за себе си, например студентските си години, ирландския пъб в Бостън, където с приятелите му се събирали да пият бира и да рецитират стихове, както и Катрин, амбициозната млада жена, която не се поколебала да опита да го отклони от призванието му. Докато тайните остават под повърхността и разпалват въображението, малките откровения имат силата на бурно море. Жоао Пинто Коелю е роден в Лондон през 1967 г. По-късно живее в Ню Йорк, където учи архитектура (завършва през 1992 г.) и работи в професионален театър. В същото време той започва все повече да се занимава с Холокоста – тема, която го интересува от младостта му. През 2009 и 2011 г. участва в две акции на Съвета на Европа в Аушвиц.


Живее известно време в Краков, среща се с голям брой оцелели от концентрационни лагери и прави изследвания за еврейския живот преди Втората световна война. Голяма част от наученото през тези години вплита в първия си роман „Попитайте Сара Грос“, който е публикуван през 2015 г. и стига до финалната селекция на най-престижната португалска литературна награда Prémio LeYa. През следващите две години Пинто Коелю написва втория си роман „Лудите от улица „Мазур“.


Сюжетът отново е свързан с Втората световна война и се развива между Североизточна Полша и Париж, като обхваща периода между навечерието на войната и началото на 21 век. Книгата печели Prémio LeYa 2017. И в третият си роман „Време за преструвки“ писателят остава верен на любимата си тематика и исторически период, но този път пренася читателите в Тоскана и ги среща с един изключителен женски образ. През 2021 книгата е номинирана за Наградата за литература на ЕС. През 2022 г.


Пинто Коелю гостува в България по покана на издателство „Лемур“ и се срещна с българските читатели в рамките на Пролетния панаир на книгата в София. Тогава той сподели, че четвъртата му книга се отличава  със съвременен сюжет, отдалечава се от Европа и написването ѝ се оказва едно съвсем различно и много лично пътешествие за него.


Книгата носи и нетипичното заглавие „Майко, сладко море“ - препратка към фраза от поемата „Триум­фът на времето“ на Алджърнън Чарлз Суинбърн, в която морето е на­речено “the great sweet mother”. Същия израз цитира и героят Мъли­ган от „Одисей“ на Джеймс Джойс. Какво още разказва Жоао Пинто Коелю за романите си може да чуете в YouTube канала на издателството и очаквайте четвъртата книга от автора през лятото на 2023 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева