По време на специалната среща с публиката двамата забележителните фотографи споделиха детайли за някои от любимите си творби и проекти, за страстта си към снимането и пътешествията, които предприемат за да открият перфектния кадър, както и вълнуващите срещи по пътя към него.

Свързани новини

29.09.2023 11:00

National Geographic обяви най-добрите фотографии

Видян 2198 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финалът на втория годишен фотоконкурс на National Geographic беше отбелязан със специално събитие, на което бяха отличени победителите в четирите категории и техните подгласници. Публиката имаше възможността да стане част от церемонията по награждаването, а заедно с това да се потопи в света на двама от най-успешните родни фотографи, жури в настоящото издание, и различните им гледни точки към това необятно и завладяващо изкуство.

Владислав Терзийски и Иво Данчев, разказаха повече за предизвикателствата и особеностите, свързани с работата им, а актьорът и фотограф Владимир Карамазов задавашеинтригуващата посока на разговора благодарение на своите познания и опит в областта.

По време на специалната среща с публиката двамата забележителните фотографи споделиха детайли за някои от любимите си творби и проекти, за страстта си към снимането и пътешествията, които предприемат за да открият перфектния кадър, както и вълнуващите срещи по пътя към него.  

Иво Данчев запозна гостите на събитието с проекта си „Зад маските“ и работата си по улавяне на изключително въздействащите кадри на кукери през последните 5 години.Пътувайки хиляди километри из цялата страна, до изворите на народния обичай,  той успява да изследва и открие слабо познати и интригуващи тенденции в неговото развитие. Иво сподели забележителни лични разкази, до които се е докоснал, които дълбоко са го трогнали и са го вдъхновили при създаването на серията от портрети и запечатването в кадър на истории (индивидуални и групови) на роми и българи, практикуващи българските маскарадни обичаи.

Със своята история Владислав Терзийски отведе присъстващите на едно изпълнено с метеорологични премеждия и забавни перипетии, но и спиращи дъха гледки, пътешествие „В преследване на снежния изгрев на Лофотен“. Той разкри още любопитни детайли около спецификата на заснемането на кадри с дрон при минусови температури, както и полезни съвети за ентусиастите в публиката, които биха се отправили на подобно приключение в Норвегия или други скандинавски държави, за да усъвършенстват творческите си заложби.

 

В дискусия с водещия на вечерта Владимир Карамазов, двамата споделиха и мнението си за бъдещето на фотографското изкуство и намесата на изкуствения интелект в него.

В допълнение към личните истории и богатите впечатления на журито, гостите се насладиха и на кадрите и опита на фотографа на National Geographic Ейми Витале. Шесткратен носител на World Press Photos и една от 50-те Badass Women на списание InStyle, тя гостува у насспециално за събитието, за да сподели своята перспектива и опит от сътрудничеството си с общности, които работят за опазване на дивата природа, в презентация на тема „Reframing The Narrative”.

Ейми разкри пред публиката невероятния си път във фотографията, през заснемане на военни зони и нежни лични моменти на фона на международни конфликти, до улавяне на миговете преди смъртта на последния бял носорог на Земята и съпреживяването на емоционалната реакция на хората, които са се грижили за него. Тя е човек отдаден на професията си и използва кадрите си, за да предаде изключително силни и затрогващи послания за опазването на застрашените видове и за силата на взаимосвързаността на хората с природата, която ни заобикаля.

Кулминацията на вечерта настъпи с награждаването, по време на което бяха обявени големите победители в тазгодишния фотоконкурс на National Geographic. Членовете на журито имаха нелеката задача да изберат най-добрите отнад 6000 публикувани кадъра, разпределени в четири категории – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „На тъмно“.

Победителите от онлайн конкурса получиха награди, осигурени от National Geographic, Samsung и Audi България. Всички снимки победители ще бъдат публикувани в октомврийския брой на сп. „National Geographic”. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка от категориите получиха мобилен телефон Samsung Galaxy S23 Ultra и брандирана раница Audi E-Тron, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Цялостният победител, избран от журито, получи и най-приключенската сред наградите –  фотоекспедиция до Истанбул с National Geographic фотограф.

С това издание на конкурса бранда отново затвърждава, че фотографията и разказването на истории са неразривно свързани с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей