13.07.2010 14:27

Минчо Празников: С мен времето винаги е хубаво

Видян 3345 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Къде бяхте, г-н Празников. Нямаше празници без вас в ефира?
(смее се) Празници в ефира винаги има, независимо дали ме има или не. Иначе доста време работих в една компания, която даваше прогнози за времето на повечето водещи телевизии. Сега приех предложението на ТВ7, защото там ще се работи много професионално и с техника, която не е виждана досега. Така че, ако искате дам бъдете в час, слушайте какво ви казвам аз.


Направете една дългосрочна прогноза за времето в България. Ще има ли финансова облачност, политически валежи или слънчеви изригвания на жълтите павета?
По финансовите въпроси трябва да отговаря Симеон Дянков. Иначе облачност ще има още няколко години. Въпреки това съм убеден, че изригвания на жълтите павета са малко вероятни. Ще има и бури, но те ще преминат и България ще е първата държава от Европейкия съюз, която ще излезе от кризата.


Откъде идва фамилията ви?
Фамилията ми е останала още от прадядо ми, който е бил дребен занаятчия, но не е бил ученолюбив като мен. Аз съм се метнал на дядо ми, не на прадядо ми, който често не е ходел на училище и като го питал даскалът: "Защо така бе, Иване?", той започвал да изрежда празниците от църковния календар. И всеки ден така... днес е еди какъв си празник, вчера беше еди какъв си... И така останала фамилията.


С прогнозата за времето станахте легенда в друго време. На какво се дължи това?
Чак легенда не мога да кажа. Просто времената бяха такива. Имаше две телевизии и няколко синоптика, които се редувахме. Аз имах чувство за хумор и се харесах на хората


Как се чувствате, ако прогнозата ви не се сбъдне?
Страдам много, честна дума. Предполагам, както би страдал един журналист, ако допусне грешка в дописката си. Така че ставам нощем, за да видя какво е времето навън - хората се интересуват най-много от валежите. Взирам се през прозорците в тъмнината - Боже, май вали. Ама дъжд. Аз пък съм предрекъл сняг. Лошо, сърцето ми се свива. Ако пък вали сняг, както съм прогнозирал, удоволствието е неизмеримо. Може би като на актьор, на когото ръкопляска залата.


Вярвате ли 100 процента на прогнозите си?
Разбира се! Аз се вживявам в тях. Как иначе? Все едно един хирург да не е убеден, че пациентът му ще оживее след операцията, която му прави в момента. Абсурд! Е, стават и грешки.
На един 24 май от института ходихме на манифестация, времето беше що-годе сносно. За този ден предсказахме, че ще има понижение на температурата и валежи. След манифестацията се отбихме в едно заведение, за да се почерпим. Докато течеше веселбата, заваля такъв сняг, че не можехме да си отидем и останахме до вечерта. Това също бе отмъщение на природата.


Най-големият ви телевизионен гаф?
Има много гафове, разбира се. Един път ние имахме такава традиция да поздравяваме държавните мъже, точно на Петровден трябваше да поздравя президента Петър Стоянов, а аз поздравих Петър Младенов, който вече беше починал. Разбира се, аз се извиних за грешката, но един приятел след това ми вика: "По- добре, че не си тръгнал да казваш: "Бог да прости Петър Младенов и да излезе Бог да прости Петър Стоянов е още по трагично.
Имаше случаи, в които просрочвах времето на предаването. Но и тогава намирах изход, като казвах на режисьорите: "Е, спортистът след мен ще съобщи един мач по-малко и нещата ще са точни".


Разкажете за престоя си във Военновъздушните сили?
Там няма много за разказване. Пък и не мога да се сетя за смешна история. Работехме много здраво.


Мислили ли сте какво щеше да стане, ако през 2001 г. бяхте влезли в парламента?
Със сигурност България щеше да е по-добре. С мен времето винаги е хубаво. Сега виждам, че управниците ни са тръгнали по правилния път.


Кажете, помага ли ви в живота чувството ви за хумор? Кой е любимият ви виц?
Не ми помага особено. Любимият ми виц е доста популярен - за индианците. Вождът на индианците си харесал девойка от племето и я поканил в шатрата, но те после започнали да му чукат, да го смущават и той не можел да се съсредоточи. Тогава на него му писнало, извикал индианците и им казал да отидат да събират дърва. В същия момент попитали националната синоптична служба каква ще е зимата и от там отговорили: "Щом индианците събират дърва, значи ще е много люта".


А чували ли сте вицове за себе си?
Чувал съм един виц и много хора дори мислеха, че съм му авторът, но аз нямах никакъв принос. Беше преди години, по времето на управлението на Иван Костов. Срещат ме едни приятели и ме питат: "Абе ти защо пускаш такива вицове?" Какви, питам аз. И те ми разказват как уж Иван Костов умрял и Иван Гарелов - той беше още в Панорама на БНТ, се чудел как да го съобщи. Тогава някой казал: "А, ще го дадем на Празников, той някак ще пробута новината." И тогава аз съм бил съобщил времето така: "Температурата в София ще бъде толкова и толкова, но в Драгалевци - минус един, а в Орландовци - плюс един градус." Тоя виц беше много нашумял, но на мен не ми беше смешно. Не е етично да се говори така за човек, още по-малко за министър-председател.



Как обяснявате аномалиите на времето, проблемите с глобалното затопляне?
Чух, че много хора са си изключили парното и са си продали електроуредите, защото вече сме се затоплили глобално. Истината е, че този процес е доста бавен и едва ли нашите поколения ще го усетят сериозно. Глобалното затопляне не е като Октомврийската революция, взимат властта и от утре друг строй. Така че ще оставим глобалното затопляне за светлото бъдеще, което ще дойде бавно. Миналата зима беше много топла по изключение, от което пострада селското стопанство и в резултат цените ни стигнаха европейските далеч преди доходите Така че не изхвърляйте отоплителните си уреди.


Познава ви цяла България - спират ли ви на улицата, за да ви питат какво ще е времето?
В един юнски ден на улицата ме спря някакъв мъж. Здравейте, бихте ли ми казали какво ще е времето през втората половина на септември на Южното черноморие? Много ме надценявате, такава прогноза никой в света не може да ви даде, отвърнах аз. Някои хора смятат, че синоптичните прогнози са като разписанието на влаковете. Всеки разумен човек знае, че няма как да познаем прогнозата със 100 процента сигурност. Но от година на година ставаме все по-точни, приближаваме се към 100-те процента. Всеки може да направи разликата в познаваемостта ни на прогнозите преди 30 г. и сега. Тогава беше към 70%, докато към момента вече гони 90%, поне при краткосрочните прогнози.


Кои са по добри в прогнозите – социолозите или метеоролозите?
Метеоролозите са в пъти по-точни от социолозите. Ще ви дам един пример. През 2001 г. всички си мислеха, че СДС ще спечели изборите. Още преди царя да дойде обаче, аз и още няколко колеги казахме, че точно Симеон II ще вземе властта и така стана. Какво да говорим повече.


Знаете ли от къде идва приказката: Дъжд вали, слънце грее, мечка се жени?
(Смее се) Е тук вече ме хванахте. Никога не съм се замислял от къде идва това.


Щастлив човек ли сте?
Младеж, щом съм жив, значи съм щастлив. Щастието е най-важното нещо в живота. То се постига с много труд и много любов.


Колко важна е любовта?
Чувство, което движи света. Без нея всички сме загубени.


Какво значение имат парите?
Необходими хартийки. Може би без тях щеше да ни е по-добре. Сега те движат света, което малко тъжно.


За какво се молите най-често?
Предимно за здраве. Всичко друго можем да си го купим. Радвам се, че хората около мен са здрави и продължават да ме радват.


Кое е най-голямото ви прегрешение?
Честно казано нямам много големи прегрешения, за да мога да кажа кое е най-голямото.


Какво не можете да си простите?
Няма непростими неща. Човек е създаден, за да прощава. Представете си какво щеше да стане в противен случай. Щяхме да се избием.


Кое е най-голямото ви постижение?
Дъщеря ми, която пък от своя страна ме дари с прекрасна внучка.


С какво печелите хората?
За това няма рецепта. Просто явно съм готин,


Коя е най-голямата ви загуба?
Загубата на баща ми.


Имате ли истински приятели?
Естествено, но те са много малко. Хората, които са близо до мен обаче са истински и неподправени.


Какво е непростимо?
Човешката подлост и простотия. Това трябва да се изкорени много бързо.


ИЛИ/ИЛИ


Град или сняг?
Сняг


Топло или студено?
Студено


Пари или слава?
Пари


Бойко или не?
По-скоро Бойко, отколкото не


Празник или делник?
Празник


Днес или вчера?
Днес


Течение или вятър?
Абе, да вее!


Никола Шентов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,