12.09.2008 16:55

Изложба на баща и син Райнови

Видян 1617 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дъщерята на знаменития български художник и скулптор Боян Райнов, завладял с изкуството си Париж и внучка на един от колосите в българската културна и философска мисъл, предостави част от личната си колекция за съвместна изложба на дядо й и на баща й в софийската галерия "Ракурси". Приживе моят дядо, а по-късно и баща ми мечтаеха за съвместна тяхна изложба, която се осъществи сега.
Легендата и тайнството на фамилията Райнови остава като прочит за посветените. През 1928 година умира съпругата на Николай Райнов и това става най-тъжния момент в живота му. Той сам отглежда синовете си Боян и Богомил - хора с различна съдба и различен избор на жизнен път. Но подаръкът, който получи днес София, доказва изумителната сила на изкуството и смелостта да бъдеш себе си, макар и не рядко далеч от дома.


Николай Райнов (1889 – 1954) е един от големите български интелектуалци на ХХ век - художник, писател, теоретик и изследовател на изкуството, дългогодишен професор и завеждащ катедрата по история на изкуството в Художествената академия, преводач, полиглот. Той участва във формирането на модерното изкуство в България в началото на ХХ век и внася в него особена духовност.
Автор е на над осемдесет тома трудове, голяма част от които представляват разработки по теория и история на изкуството, монографии, анализи. Цялата му многостранна и задълбочена дейност е насочена към духовно самоусъвършенстване. Неговият син – Боян Райнов (1921 – 2005) или както е известен във Франция – Боян, завършва Художествена академия в София.
През 1946г. заминава за Франция, където остава. Участва активно в културния живот на Париж. През 1946 г. открива изложба с рисунки към книгата на Пол Елюар “Красавиците и зверовете”, с предговор от Жак Кокто. До 1962 г. прави самостоятелни и излага в колективни изложби. През 1963 г. участва в “Изложбата на седемте тенденции на съвременната скулптура” - представителна изложба на основните тенденции в европейската скулптура, наред с Жан Арп, Алберто Джакомети и др. Същата година получава Първа награда на Международната изложба на скулптурата в Монте Карло за произведението “Les Enlaces” (“Прегърнатите”).


Петата република проявява особено внимание към художника, като издава по случай 60 годишния му юбилей през 1982 г. пощенска марка с неговото произведение “Семейството”. Скулптурните композиции на Боян “Семейството”, “Приятелството между хората” и “Градът” са поставени на три площада в Париж.
До края на живота си не се среща с баща си и не се връща в България. Тази изложба събира произведения на бащата и сина – едно неосъществено желание за съвместна изложба и на двамата художници. Представени са маслена живопис, графики и рисунки на Николай Райнов и непоказвани в България скулптури на Боян, негови литографии и рисунки.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

близнаци