Фарс, или никога вече самота

Свързани новини

28.09.2023 13:26

Излиза най-личният роман на Вонегът

Видян 863 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Високо оценената от читатели, дизайнерска колекция с книги на Кърт Вонегът, която издателство „Кръг“ публикува от 2021-ва насам, се увеличава с още едно от знаменитите произведения на американския модерен класик. Абсурдистката, остроумна и ужасно забавна „Фарс, или никога вече самота“ излиза на български на 4 септември – повече от 20 години след последното си издание. Луксозният том ще е наличен първо на 42-ра шатра на Алея на книгата , която започва днес и ще продължи до неделя в парка пред НДК. Преводът е на Божидар Стойков, а оформлението отново е на Милена Вълнарова.


  Макар и останал в сянката на бестселърите ,,Кланица пет“ и ,,Закуска за шампиони“, ,,Фарс, или никога вече самота“ заема специално място в сърцата на почитателите на Вонегът, защото е неговият най-личен и най-биографичен роман . Голяма част от идеите и образите в книгата са вдъхновени от преживяванията на самия автор: загубата на сестра му, отношенията с брат му и най-вече разпада на голямото му семейство. Тук американският писател създава свят, пропит от болезнена самота, където технологичният напредък бележи невиждани висоти, но изолацията е все по-дълбока и всички са се превърнали във взаимнозаменяеми частици от обществената машина.


  Вонегът обяснява в предговора, че „Фарс, или никога вече самота“ е за „опустошени градове и духовен канибализъм, за кръвосмешение и самота, за безразличие и смърт“. Как изглежда този свят, в който човекът никога не е бил по-самотен: земната гравитация е отслабнала, небето е жълто, природните изкопаеми са свършили, китайците са колонизирали Марс, Манхатън е в развалини, а континентът е обезлюден от тайнствената болест, на­речена зелената смърт. Не съществуват нито Конгре­сът, нито съдилищата, нито държавната хазна, нито армията или каквото и да било друго. Това е книга за горчив апокалипсис, стресиращо и болезнено пророчество за антиутопичното ни бъдеще . 


Във „Фарс“ е разказана историята на един ужасен старец, бивш президент на САЩ и настоящ крал на Манхатън, който е сред трите най-бележити личности в човечеството (или поне така мисли неговата внучка). Другите двама са Исус Христос и Дядо Коледа. Той и близначката му се раждат толкова грозни, че родителите им се срамуват от тях: „Бяхме истински чудовища и всички предричаха, че няма да живеем дълго. Имахме по шест пръста на ръцете и краката, както и по две зър­на на всяка гръд“.  Но уродливите брат и сестра крият необичайна тайна – когато допрат главите си, се превръщат в невиждан гений . А способността им изчезва в мига, в който се разделят. Двете половини се нуждаят една от друга, защото никой не е цял и щастлив, когато е сам. Докато са малки, героите разведряват изолацията си с четене и измислят план за прекратяване на самотата в Америка чрез огромни разширени семейства. Така всеки може да има хиляди братовчеди. Това е една малка слънчева мечта на самия Вонегът (или спомен от неговото детство), без която той не би могъл да преживее собствения си песимизъм. 


„Фарс, или никога вече самота“ е осмата перла от колекцията с книги на Кърт Вонегът, от която вече са част „Механично пиано“, Сирените от Титан“, „Майка Нощ“, „Котешка люлка“, „Синята брада“, „Кланица пет“ и „Закуска за шампиони“. Цялата серия може да се намери с 20% намаление при „Кръг“ на 42-ра шатра на Алеята на книгата. Там читателите ще открият още номинирания за „Букър“ роман „Скипи умря“ от ирландския писател Пол Мъри; любимото синьо издание на фотографския албум „Етюд-и-те на София“; и новото заглавие в каталога на „Рижко“ – илюстрованата „Книга за семейно четене“ от Антон Чехов. Последните две книги от тетралогията на Джон Ъпдайк – „Заека богат“ и „Заека се укроти“, както и всички други книги на двете издателства, също ще се предлагат с отстъпка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион