27.01.2023 17:01

Избран бе проектът, с който България ще участва във венецианското биенале за архитектура през тази година

Видян 3566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще участва за първи път след прекъсване от 15 години във Венецианското биенале за архитектура през 2023 г. Темата на 18-та международна архитектурна изложба през 2023 г. е „Лаборатория на бъдещето“. Голям успех е наемането на експозиционно пространство за три последователни години за националното участието на България на Венеция - на биеналето за архитектура и това за визуални изкуства.


Интересът към проведения от Министерство на културата конкурс беше голям, постъпиха 34 проекта на високо професионално ниво. Участниците показаха, че са запознати с актуалните световни тенденции и чувствителни национални специфики. Принос за добрата организация на конкурса и представянето на резултатите имаха Камара на архитектите в България (КАБ), Съюз на архитектите в България (САБ) и консултативния съвет.


В периода 17 – 19 Януари 2023 г. жури в състав: Председател: Проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на УС на САБ; и членове: 1. Доц. д-р Борис Данаилов, изкуствовед, началник на политическия кабинет на министъра на Културата; 2. Арх. Веселин Серкеджиев – член на УС на САБ; 3. Арх. Галина Милкова – член на КАБ; 4. Арх. Тодор Обрешков – член на КАБ; 5. Арх. Георги Кътов – носител на четири специални награди в конкурса „Български архитектурни награди“ - през 2018, 2019 и 2021 г.; 6. Нурхан Раджеб – урбанист; 7. Aрх. Александър Стайнов, държавен експерт в отдел НКН, дирекция КНМИИ, национален комисар за участието на Република България във Венецианското биенале за архитектура през 2023 г., съгласно чл. 5, ал. 5, т. 8 от Статута участва със съвещателен глас.


Комисията разгледа постъпилите в Министерството на културата 34 проектни предложения и класира на първо място проекта „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ (Education is the movement from darkness to light), с куратор арх. Борис Тикварски, и автори арх. Борис Тикварски, Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов. Статутът за национално участие на Република България във Венецианското биенале за архитектура, както и условията за участие в конкурса за кураторски проект, предвиждат да се осигури достъп до постъпилите проекти в конкурса.


Проектите ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на конкурса. На 30 януари, понеделник, от 11:00 часа, в галерия - „Средец“, на бул. „Александър Стамболийски“ № 17 ще се състои пресконференция, на която ще бъдат представени резултатите от конкурса. Участие в нея ще вземат комисарят на националното участие, авторите на проекта, представители на 7-членното жури и на Министерството на културата. Венецианското биенале за архитектура ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г. Всички проекти, подредени по реда на предаване може да намерите тук:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови