Христо Шопов и София Кузева

Свързани новини

15.09.2023 13:43

Филмът Вчера открива 30 вечери с 30 български класики

Видян 2233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 15 септември от 18.00 часа в кино Одеон филмът "Вчера" ще открие есенно-зимния сезон на фестивала за класическо българско кино "30 вечери с 30 български класики". Фестивалът е по идея на дружеството за колективно управление на авторски права Филмаутор по случай неговата 30-годишнина. След всяка прожекция зрителите имат възможност да се срещнат с авторите, актьорите или творческият екип на филма, както и да се включат в дискусия с тях.  Всички филми се прожектират в техния оригинален формат - на лента. Вход свободен. Тази година се навършват 35 години от премиерата на филма "Вчера" на режисьора Иван Андонов.


Любимо заглавие на няколко поколения българи и все още вълнуващ за младите зрители. Сценарият на "Вчера" е по едноименния роман на Владо Даверов с автобиографични елементи.  Втората половина на 60-те години на 20 век. Времето на „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“, сексуалната революция и младежките вълнения на Запад. Тези събития косвено проникват зад стените на гимназия с изучаване на английски език.


Учениците се сблъскват с конформизма и предразсъдъците, приятелството и предателството, смъртта на най-близкия приятел – ситуации, които са формирали поколението на днешните четиридесетгодишни. Филмът привидно ни връща към безгрижните ученически дни, но всъщност отразява една политическа ситуация. Най-известната сцена става полагането на кръвната клетва. На актьора Христо Шопов режисьорът на „Вчера“ Иван Андонов поверява една от двете централни роли във филма.


„Спомням си усещането за филма и основно работата ми с Иван Андонов, на който дължа много. Човекът, от който съм научил най-много за киното изобщо, е Иван Андонов. Всичко започна с много тежък кастинг, който мисля, че беше поне един месец. Режисьорът Иван Андонов искаше да бъде много сигурен в актьорите, които ще избере. Първоначално идеята е била аз да изиграя ролята, която във филма играе Георги Стайков. И в някакъв момент Иван е решил да ги размени.“, разказа Христо Шопов за Филмаутор.


„Това, което мога да кажа за филма е, че продължава да бъде по някакъв начин интересен на публиката, защото се занимава с вечни теми като любов, приятелство, предателство.“  Актьорът разкри, че със София Кузева (която играе Дана във филма) общуват доста често и особено напоследък и имат нещо, върху което мислят заедно като проект. Той сподели още, че да се гледат класическите български филми е вътрешна необходимост и ако се превърне в нещо, което е задължително за младите хора, със сигурност ще намразят българското кино. „Добре е да познават една част от филмите, които по някакъв начин носят отпечатъка на времето.“, е на мнение Христо Шопов.


На 15 септември гост в кино Одеон ще бъде сценаристът на "Вчера" Владо Даверов, който е и автор на песента "Клетва", композирана и изпята от Кирил Маричков и "Щурците". След премиерата на филма през 1988 г. песента бързо става популярна сред учениците и започва да се изпълнява от абитуриентите. „Във филма има едно скрито послание и то е не, че младите са вечните бунтари. За първи път младият човек разбира, че най-важното в живота е да съумее да прекара живота си така, че да не загуби уважението към себе си“, разкрива сценаристът на филма Владо Даверов.


Вчера е толкова актуален и днес, защото и в романа и в сценария ползвам вечните думи: "обичам, мразя, смърт, раждане, синева, прекрасно, отчайващо". Не посягам към неологизми, за да изглеждам съвременен. Вечните думи ще живеят векове, след като "поствам" и "лайквам" бъдат отдавна забравени.“Вчера" в смисъл на "миналото ни" трябва да се помни винаги.За да не забравяме, че не всичко започва от нас!“, коментира Владо Даверов. Оператор на „Вчера“ е Красимир Костов, музика - Кирил Маричков, художник - Георги Гуцев. В ролите: Христо Шопов, Георги Стайков, София Кузева, Светла Тодорова, Георги Русев, Никола Рударов, Стоян Алексшиев, Красимир Ранков, Павел Поппандов, Мария Стефанова, Крис Бартлет. Филмът „Вчера“ е носител на наградата на публиката на 20 ФБИФ Варна’88; наградата на СБФД за сценарий на Владо Даверов, 1988 ; аградата за режисура на Иван Андонов на Първия фестивал на детско-юношеските филми, Москва, 1989; голямата награда на 32 МКФ Сан Ремо‘89, Италия.

 

 



 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак