Опенхаймер спечели 7 награди Оскар

Свързани новини

11.03.2024 09:22

Драмата Опенхаймер спечели 7 награди Оскар

Видян 2121 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Драмата за създателя на атомната бомба "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан спечели седем награди "Оскар", включително и водещата за най-добър филм, съобщиха световните осведомителни агенции.

Останалите категории, в които "Опенхаймер" се наложи на наградите "Оскар", са за най-добър режисьор - Кристофър Нолан, най-добър актьор - Килиън Мърфи, актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни Младши, оригинална музика, операторско майсторство, монтаж.




"Това е най-вълнуващото приключение, екзалтиращо и творчески пълноценно, което сте ми дал възможност да преживея през последните 20 години. Дължа Ви повече, отколкото мога да кажа", каза Килиън Мърфи, обръщайки се към режисьора Кристофър Нолан и продуцента Ема Томас, приемайки статуетката.

Робърт Дауни-младши след връчването на неговия "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля




Тричасова историческа драма за науката и политиката "Опенхаймер" се превърна в неочакван касов хит през лятото и събра почти 100 милиона щатски долара приходи в киносалоните, като получи и отлична оценка от критиката.

Съперници на "Опенхаймер" в категорията за най-добър филм бяха "Барби", "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Заседналите" (The Holdovers), "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

Това е първата продукция на Кристофър Нолан с награда "Оскар" за най-добър филм. Той преди това е печелил признание от критиката с трилогията "Батман в началото",  "Черният рицар", "Черният рицар: Възраждане", "Престиж", "Генезис", "Мементо" и други филми. Това е и първият му "Оскар" за най-добър режисьор. Приемайки златната си статуетка, Нолан отбеляза, че филмовият бизнес е на един век и продължава да се развива.

Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в "Клети създания", а за най добра актриса в поддържаща роля -  Давайн Джой Рандолф от "Останалите".

Ема Стоун затвърди статута си на любимка на Холивуд, след като спечели втори "Оскар" за най-добра актриса, този път за превъплъщението си в женска версия на Франкенщайн във филма "Клети създания" на режисьора Йоргос Лантимос. 35-годишната американка победи смятаната от мнозина за фаворитка Лили Гладстоун ("Убийците на цветната луна"), за да се присъедини към затворения кръг от актриси, които са печелили два пъти най-високото отличие. С двата си "Оскар"-а Ема Стоун се нарежда до легенди като Мерил Стрийп, Джейн Фонда и Джоди Фостър.

От сцената Стоун направи емоционално обръщение към гръцкия режисьор на "Клети създания" Йоргос Лантимос, казвайки, че ще му бъде "вечно признателна". Първия си "Оскар" за главна женска роля американката спечели през 2017 г. за превъплъщението си в образа на млада актриса в търсене на слава в La La Land на Деймън Шазел. Във филма тя си партнираше с Райън Гослинг, който тази година беше номиниран за ролята си на Кен в блокбастъра "Барби".
       
В "Клети създания" Ема Стоун играе Бела Бакстър - жена, отнела живота си и върната към него от луд учен. Той имплантира в нея мозъка на бебето, което е носила. Като дете, попаднало в тялото на възрастен, това необикновено създание открива хилядите удоволствия на живота, без свян и предразсъдъци. Това е възможност за Ема Стоун да изиграе радостно-регресивна роля: Бела има ненаситен апетит за секс, яде известни португалски сладкиши до повръщане, танцува лудешки... Нейната еманципация обаче се сблъсква с мъжете, неуморно съблазнявани от нейния неконформизъм и жадуващи да я притежават.
       
Филмът "Клети създания", на който тя е и продуцент, затвърждава сътрудничеството на Ема Стоун с Йоргос Лантимос. Актрисата и режисьорът се запознават през 2015 г. и изглежда откриват един в друг сродна творческа душа. В друг филм на гръцкия кинодеец - "Фаворитката", Стоун е амбициозна, съблазнителна прислужница в двора на английската кралица Анна. Ролята й носи номинация за "Оскар" за най-добра поддържаща актриса през 2019 г. През декември Лантимос каза за в. "Гардиън", че Ема Стоун е "невероятна актриса", която се интересува както от малки проекти, така и от холивудски блокбастъри. Творческото дуо е заснело и късометражен филм и вече работи по два други проекта.

Съперникът на "Опенхаймер" по зрителски интерес "Барби" спечели само една награда "Оскар" - за оригиналната песен на Били Айлиш и брат ѝ Финиъс О'Конъл.

Давайн Джой Рандолф спечели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за изпълнението си на скърбящата майка Мери Ламб в драмата "Останалите", предаде Ройтерс.




Рандолф излезе на сцената в блестяща светлосиня рокля и разказа как е започнала да учи пеене, но впоследствие майка ѝ я е убедила да се прехвърли в театрална школа. "Толкова дълго време винаги съм искала да бъда различна, а сега осъзнавам, че просто трябваше да бъда себе си", каза Рандолф.

Макар това да е първият "Оскар" за чернокожата американска актриса, тя получи редица награди за ролята си във филма "Останалите", включително "Златен глобус", Изборът на критиците" и БАФТА.

Наградата за най-добър оригинален сценарий получи "Анатомия на едно падане", а за адаптиран сценарий - "Американска литература".

Наградата за най-добър международен филм спечели драмата за Холокоста "Зона на интерес" на режисьора Джонатан Глейзър от Великобритания, а за най-добър документален филм - "20 дни в Мариупол" за войната в Украйна.

"Момчето и чаплата" спечели наградата "Оскар" за най-добър анимационен филм.

Водещ на 96-ата церемония за наградите "Оскар" в театър "Долби" в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог