Синелибри
01/06

Свързани новини

02.10.2023 17:17

Бляскави кинопремиери в програмата на Синелибри 2023

Видян 4407 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броени дни преди старта на деветия международен кино-литературен фестивал Синелибри продължаваме да ви информираме за бляскави акценти от паралелната програма.


Още на 7 октомври в кино Одеон ще бъде излъчена хипнотичната научнофантастична мелодрама „Звярът“ на режисьора Бертран Бонело. Филмът е адаптация на повестта „Звярът в джунглата“ от Хенри Джеймс, един разказ за съдбата, поличбите, любовта и самотата. Винаги безупречната Леа Сейду и магнетичният Джордж Маккей играят двама влюбени, които се срещат отново и отново във времето и пространството, докато не надвисва катастрофа.



На 14 октомври в кино „Люмиер“ е предпремиерната прожекция на филма „Убийците на цветната луна“. Книгата, тласнала Мартин Скорсезе да вдъхне живот на този грандиозен проект, е „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ на Дейвид Гран. Завладяващ микс от криминална драма, исторически епос и уестърн, филмът с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в главните роли разказва за племето осейдж в щата Оклахома, САЩ, на което петролът носи огромно богатство през 20-те години на XX век. В резултат на това започва един от най-мрачните и травматични периоди в американската история, известен като „Големият терор“.


Италианско-белгийската драма „Редът на времето", чиято световна премиера се състоя на кинофестивала във Венеция, е първият игрален филм от двайсет години насам на световноизвестната режисьорка Лилиана Кавани, която в началото на годината навърши 90 години. Филмът разказва за неколцина приятели, които се събират на парти по случай рожден ден във вила на брега на морето, но скоро разбират, че до няколко часа може да настъпи краят на света. Кавани написва сценария на филма с Паоло Костела и в сътрудничество с италианския физик Карло Ровели (известен с примковата квантова теория за гравитацията), чиито книги са международни бестселъри. В рамките на Синелибри са предвидени четири прожекции на „Редът на времето“.



Почитателите на стилистиката на Франсоа Озон не бива да пропускат най-новия му филм – „Престъплението е мое“, събрал едни от най-талантливите френски актьори, представители на четири поколения. Тази искряща криминална комедия, с привкус на фарс и елементи на социална критика, е свободна адаптация на пиесата „Моето престъпление“ от Жорж Бер и Луи Верньой. Премиерата е на 7 октомври във Френския институт.



Сред най-ярките акценти в програмата е комедийният романс „Господин Блейк на вашите услуги!“, адаптация по бестселъра на Жил Льогардиние Напълно побъркан!, от който са продадени повече от един милион екземпляра във Франция! Вече в ролята на режисьор, Жил Льогардиние събира на екран звездния дует Фани Ардан и Джон Малкович за първи път след съвместното им участие в „Казанова вариации“ от 2015 г.  Малкович, който безсъмнено е любимец на българската публика, изпълнява ролята на Андрю Блейк, наскоро овдовял британски бизнесмен, който решава да загърби бизнеса си и да започне работа като иконом в западащо имение в Северна Франция.
Изящно меланхолична, обогатена с тънък хумор и изпипана до последния детайл е мелодрамата „Сидони в Япония“ с Изабел Юпер в главната роля. Филмът разказва за приключенията на френската писателка Сидони Персевал в Киото. Докато представя новата си книга в неизбежната компания на своя японски издател, героинята ще се опита да заглуши призраците от миналото и да изпита отново тръпката на любовта.





Тази есен, като реверанс към невръстните зрители, Синелибри ще отбележи „100 години Уолт Дисни“ с четири от най-обичаните анимационни продукции, удостоени с множество отличия: „Героичната шесторка“, „Смелата Ваяна“, „Зоотрополис“ и „Замръзналото кралство“. Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн: https://epaygo.bg/1409720073.

Освен в София Синелибри 2023 ще се проведе в още шест града в следните интервали: Пловдив (14-29 октомври), Варна (13-29 октомври), Бургас (14-26 октомври), Велико Търново (20-29 октомври), Габрово (19-22 октомври). В Стара Загора по традиция избрани филми от програмата на фестивала ще бъдат показани в Регионална библиотека „Захарий Княжевски“ на 14 и 21 октомври!

Синелибри 2023 ще се проведе в интервала 6-29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, ИА „Национален филмов център", Национален фонд „Култура", Община Пловдив, Фонд „Култура" на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески", Община Стара Загора.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Програмата се реализира с изключителното партньорство на УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Avène, TatraTea, Kaufland България, #ПромениКартинката  и множество съмишленици, отразени на уебстраницата. Официални превозвачи на фестивала: Moto-Pfohe, Bulgaria Air.

Уебсайт: www.cinelibri.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак