06.07.2010 13:36

Бюджетната шефка на НС Менда Стоянова – майката на олигарсите

Видян 9629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателката на бюджетната комисия на Народното събрание Менда Стоянова е наричана от някои пловдивчани Майката на олигарсите.
Вероятно причината за тази шеговита препратка е времето, когато наперената дама пребивава на ветровития пост Данъчен номер едно на града под тепатата.
По случайност точно по онова време изникват и израстват мултимилионерите в някогашната столица на Румелия. Златната епоха, когато държавата се правеше, че не разбира как хитри пичове с връзки засмукват яко ДДС-та и други екстри.
 
И започват да строят палати, да търкалят напред-назад Бентли-та, да си пазаруват яко по света и у нас, да заделят по някой лев в дискретни сметки отвъд границите на родината.
В онази епоха на върха на данъчната служба в цялата държава е голямата Мария Мургина. По някакъв свой начин тя контролира местните босове на подчинената й агенция по събиране на приходи. Днес русолявата дама е подсъдима заради това свое противоречиво управление, което позволи различни олигарси да правят държавата на луда.
Това се разкри още при Тройната коалиция, когато Мургина беше разкарана от върха, на който кой знае защо се опитва да се върне. Сигурно с надеждата да й помогне някогашното приятелство с Цветелина Бориславова.


Всъщност Менда престава да бъде данъчен бос, още докато Мургина е шеф на НАП. Двете обаче имали общ противник в лицето на тогавашната шефка на софийските данъчни Дима Захаринова, ако се вярва на запознати с тежкия случай.
Изгонена от Мургина и попаднала при Алексей Петров в ДАНС, жената със сладка фамилия, си поставя амбициозната задача да си върне тъпкано на Мургина. И успява да го стори. Отказът на достъп до информация от ДАНС за данъчната стана повод тя да си подаде оставката, която пък с готовност беше приета.
Какво стана по същото време в Пловдив?
Там всичко се въртеше около любовта и омразата на местния червен олигарх Георги Гергов. Не е тайна, че парите му се понатрупаха по времето на Костов, набъбнаха по царско и го класираха в А-група на влияние в политиката при Тройната коалиция.
“Не е тайна, че данъчната служба в Пловдив през последните 10 години винаги е била контролирана индиректно от неговите интереси и пари”, коментират вещи наблюдатели на олигархичните процеси в окръга и страната.
През 2006 г. явно попътният вятър се обръща. Менда пада от поста. На него се настанява Георги Търновалийски, чиято съпруга пък става началник в Панаира, междувременно взет от мощния Гергов.
Времето не стига на Менда, за да си оправи зъбите. Но и за още нещо...
До днес тази иначе толкова симпатична жена не е научила основната дума, която я съпътства цял живот. БЮЖЕТЪТ, както го нарича Менда.
Дали затова все не й излизат сметките?!
В момента, ако се вярва на ГЕРБ-овите депутати, Менда се ползвала от протекциите на една от най-влиятелните фигури в сянка в управляващата партия. Това е младият областен управител на Пловдив Иван Тотев.
Връзката му с нея било приятелството с майката на бъдещия кмет на южния град.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

водолей