Свързани новини

23.08.2020 17:08

Бийтълс искат да пеят у нас през 1968 г., ние не ги щем: документи

Видян 2384 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във филм, посветен на годишнината от 21 август 1968 г. и събитията в тогавашна Чехословакия с участието и на български окупационни войски, БНТ разсекрети уникален документ. Правителството на Тодор Живков обсъжда да удовлетвори ли искането на тогавашната група номер едно в света и най-легендарна в историята на попмузиката Бийтълс да участва в Световния фестивал на младежта и студентите в България същото лято. Партийното и държавното ръководство решават, че не щем Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар у нас. А би било уникално, тъй като малко по-късно де факто, а официално година и половина по-късно и де юре бандата на всички времена се разпада. Много е вероятно, при положение, че искането е на групата, а не наше, тя да е била готова да дойде и безплатно, ала това го няма в документите - наше допускане е.


Припомняме, че шеф на щаба на фестивала е Петър Младенов, тогава ненавършил 32 г., който като награда за организацията на световното събитие започва скок в кариерата като външен министър, за да я завърши като първия председател ( президент ) на България през 1990 г., след като сваля Тодор Живков през 1989 г.  


В книгата на създателя на музикалния ни фестивал Златният Орфей Генко Генков пък той лично свидетелства как шефката на БНТ по същото време - видната преводачка и поетеса Леда Милева, отказва да бъде поканен у нас друг от тогавашните попидоли Том Джуонс (Сексбомб, Дилайла и др.). Разликата е, че идеята е наша, а в случая с Бийтълс те сами са се обърнали с желание да пеят в България. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Немного голой правды о 24.08.2020 18:58

    К годовщине. Немного голой правды о "Пражской весне" https://matveychev-oleg.livejournal.com/10539529.html

  • 001 Anonimen 24.08.2020 18:56

    Аз съм чел в "Работническо дело", че се чакали и CREAM и KINKS, но цветната революция на чичо САМ в ЧССР обърка нещата. Дойдоха The Nice с пето място в топ туенти - бях на концерта в Летния театър ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби