Балетът Лукчо

Свързани новини

11.05.2023 16:47

Балетът Лукчо по Джани Родари с премиера

Видян 2423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


НДК и Държавна Опера - Пловдив ще представят в зала 2 „Азарян“ приказния балет „Лукчо“ от Карен Хачатурян, по известната книга на Джани Родари на 13-ти май от 17:00 и от 19:00 часа и на 27-ми май от 11:30 и от 17:00 часа. Представленията ще дадат началото на инициираната от НДК идея за развитие на детски музикален театър във втора зала на НДК, с програма от адаптирани оперни, балетни и образователни спектакли за най-малките.


Историята за Лукчо и неговите приятели е разказана от хореографа и режисьор Ангелина Гаврилова. Спектакълът е симбиоза между класически балет и неокласика. В него аристократичните плодове танцуват на палци, а веселите зеленчуци се характеризират с елементи от съвременния балет.


Пъстрият свят на Джани Родари е пресъздаден от художника Адрияна Найденова чрез цветни костюми, които по оригинален начин представят характера на танцуващите герои, но и се отличават с актуална за младата публика визия. Сценографията на Никола Налбантов използва мултимедийни ефекти, които пренасят персонажите от площада в тъмен затвор или на бал в двореца. В историята, разказана в танц от международната балетна трупа на Опера Пловдив, главният герой Лукчо се бори срещу несправедливото отношение спрямо зеленчуците от страна на плодовата аристокрация, начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат.


Балетният спектакъл на Опера Пловдив е с продължителност един час и е подходящ за деца над 4 години и техните родители. Постановъчният екип вярва, че възрастните също ще гледат „Лукчо“ с интерес, тъй като в него са кодирани множество актуални послания за политическото потисничество. Композиторът на балета Карен Хачатурян е роден в Москва през 1920 година в артистично семейство и е племенник на Арам Хачатурян. Автор е на редица симфонични произведения, както и на музиката за 50 игрални и анимационни филма и за около 20 театрални представления. По-късно той адаптира някои от филмовите си композиции за академичната сцена и така, „Чиполино“ (Лукчо) се превръща в балет, който дълги години се изпълнява успешно в Болшой театър.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв