17.12.2015 10:50

245 години от рождението на Бетовен

Видян 3008 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Светът отбелязва 245 години от раждането на великия композитор Лудвиг Ван Бетовен. В чест на музиканта, освен с картинка в Google Doodle, британският вестник Телеграф публикува 7 неща, които не знаете за композитора.



 1. Ние всъщност не знаем кога е бил роден. Няма надеждна информация за точната рождена дата на Бетовен. Неговият рожден ден обикновено се отбелязва на 17 декември, когато той е бил кръстен. Въпреки това, повечето учени смятат, че той е роден на 15 декември или вероятно на 16 декември 1770 г.


 


2. Неговият пръв Concerto не е бил първият. Въпреки че това е първият концерт, който публикува, неговият Концерт за пиано номер 1 е всъщност третият му концерт. Неговият Концерт за пиано номер две е бил написан десетилетие по-рано, между 1787 и 1789 г. Той също има непубликуван концерт за пиано през 1784 г., но само част от ръкописа на това произведение оцелява.


 


3. Бил е много зле по математика. Въпреки математическа сложност на неговите композиции, Бетовен винаги се е борил с числата. Той напуска училище на 11 години, след като се научил на събира и изважда, но без да знае как да умножава и дели. В резултат на това той изпитвал сериозни трудности със следенето на финансите си. В писмо от 1801 г. той се описва като „наистина некомпетентен бизнесмен, който не разбира от аритметика”.


 


4. Бетовен е свирил веднъж за Моцарт През 1787 г., Бетовен направил първото си посещение във Виена, където Моцарт е живял по това време. Според биографа от 19 век Ото Джан 17-годишният композитор бил представен на Моцарт и свирил за него по негова молба.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра

Понякога, само понякога, се събуждате с вяра, с усмивка,