Тези най-добре печелещи знаменитости, музиканти и творци са спечелили повече от 1,3 милиарда долара през миналата година.

Свързани новини

27.06.2023 11:08

10-те най-високоплатени артисти в света за 2022 г.

Видян 1246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като издаде десетия си студиен албум Midnights през октомври 2022 г., Тейлър Суифт стана първият изпълнител в историята, който заема първите десет места в класацията за песни Billboard Hot 100.


Месец по-късно 14 млн. верни фенове се опитаха да купят билети за турнето на 12-кратната носителка на Грами Eras Tour 2023 г., като Ticketmaster се срина. Това предизвика масова реакция срещу сайта за билети, а Министерството на правосъдието съобщи, че е започнало антитръстово разследване.

Въпреки успеха на Midnights и очакването за Eras (което загатва за още по-добра 2023 г.), поп иконата спечели по-голямата част от приходите си в размер на 92 млн. долара от музика, която е издала в предишни години.


По-старите песни на 33-годишната певица съставляват приблизително 70% от заплатата й, включително печалбите от стрийминг и продажби на албуми. (Universal Music Group, която получава 3% от приходите си от Суифт, е продала албуми на физически носители на стойност 50 млн. долара през 2022 г., според доклад на анализаторите от JPMorgan).


Това беше достатъчно, за да постави музикантката на 9-о място сред 10-те най-добре печелещи артисти. Това е шестият път, в който тя попада в класацията. През 2019 г. тя зае първото място.

Колкото и добра да беше годината за Суифт, тя беше още по-успешна за няколко застаряващи рокзвезди. Ролинг Стоунс спечелиха 98 милиона долара от изпълненията на хитовете си и отбелязването на 60 години заедно по време на европейското си турне “Sixty” миналата година.

Дженезис и Стинг се представиха още по-добре. Въпреки че не е на главозамайващите цени, наблюдавани при знаковите сделки за 500 млн. долара на Боб Дилън или Брус Спрингстийн, изпълнителите продадоха творчеството си за по 300 млн. долара, което показва, че инвеститорите все още смятат популярната музика с богата библиотека за сигурен залог. Дженезис бяха оценени по този начин, въпреки че сделката изключва творчеството на някогашния им член Питър Гейбриъл. Рок групата дори изпревари бившия фронтмен на The Police (когото по-младите фенове може би познават по-добре от участието му в “Само убийства в сградата” на Hulu, заедно със Селена Гомес), благодарение на приблизително 27 млн. долара, получени от турне – достатъчно, за да спечелят първото място в списъка за първи път в историята.

Има и много други признаци, че развлекателната индустрия харесва сигурните неща. Тридесет и четири години след първото излъчване на “Семейство Симпсън” двамата създатели на любимото жълто семейство на Америка дебютират под номер 5, благодарение на договора за стрийминг през 2019 г., който прехвърли всичките 30 сезона в Disney+ и вкара в джобовете им 105 милиона долара годишно, за които досега не се съобщаваше. Джеймс Камерън, режисьорът, срещу когото “никога не се залага”, се завърна в топ 10 след няколко години отсъствие. Продължението му на “Аватар” – “Природата на водата” – и неговите синьокожи същества вдъхнаха отново така необходимия живот в боксофиса. От премиерата си през декември досега филмът е събрал над 2,1 млрд. долара като все още е в кината.

На актьорите им е било по-трудно тази година. Единствените в топ 10 са Тайлър Пери и Брад Пит, които изкарват по-голямата част от приходите си извън екрана. Пит, който за последен път се появи в топ 10 през 2009 г., продаде мажоритарния дял в продуцентската си компания “План Б” на европейския медиен конгломерат Mediawan в сделка през декември, която оцени бизнеса на 300 млн. долара. Ролите му във филмите “Убийствен влак”, “Вавилон” и “Изгубеният град” съставляваха приблизително една трета от доходите му.

Единственият истински новобранец в тазгодишния списък е пуерториканският рапър Бад Бъни. По данни на компанията за проследяване на концерти Pollstar, той е продал билети за двете си турнета на стойност 400 млн. долара. Първото беше през пролетта в САЩ, а второто през есента в Щатите и Латинска Америка. Второто му турне, наречено The World’s Hottest, беше скъпо. Според източници, запознати с турнето, за транспортирането на оборудването и екипа от място на място в САЩ са били необходими 35-40 камиона, а за латиноамериканската част са използвани три самолета, включително товарен самолет 747. Този вид спектакъл може да е подпомогнал продажбите, но е означавал по-малко долари в джоба на звездата. Като включим договорите за спонсорство, Бад Бъни е спечелил 88 милиона долара.

Като цяло тази година най-печелившите изпълнители събраха 1,35 млрд. долара, което е наполовина по-малко от миналогодишния топ 10, включващ Jay-Z, Кание “Ye” Уест и Брус Спрингстийн. Само двама се появиха и в двата списъка: Тайлър Пери и създателите на South Park Трей Паркър и Мат Стоун.

1. Генезис – 230 млн. долара



Пионерите на прогресив рока достигнаха върха през 2022 г. с продажбата на музикални права на Concord Music Group за 300 млн. долара през септември. Сделката включваше издателски права и селекция от потоци от приходи от музикални записи на групата, както и солови потоци от приходи на Фил Колинс (включително хита “In The Air Tonight”) и колегите му от групата Тони Банкс и Майк Ръдърфорд. Доходите им се допълват от концерти и авторски възнаграждения за записана музика.

2. Стинг – 210 млн. долара


17-кратният носител на “Грами” и бивш фронтмен на The Police, известен с хитове като “Every Breath You Take” и “Roxanne”, прибра 300 млн. долара преди таксите, като продаде цялото си музикално творчество, както солово, така и с The Police, на Universal Music Group през февруари. “Това е добър каталог”, казва дългогодишен адвокат в бранша за творчеството на британския певец. “Не бих имал нищо против да го притежавам.”

3. Тайлър Пери – 175 млн. долара


Наричайте Пери съвременния ренесансов човек. Актьорът, режисьорът, сценаристът и студийният магнат имаше още една печеливша година благодарение на едновременните потоци от приходи от филми, телевизионните предавания на BET и обширната производствена база в Атланта, която той притежава. За втора поредна година Пери е сред 10-те най-високоплатени артисти в класацията на Forbes и е единственият милиардер в списъка. Състоянието му се оценява на 1 млрд. долара.

4. Трей Паркър и Мат Стоун – 160 млн. долара



Дяволското дуо, което стои зад South Park, имаше още една успешна година, благодарение на приходите от наследения договор с HBO Max и Book of Mormon, техният комедиен мюзикъл (и подигравка) за Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. По-голямата част от приходите идва от договора им с Paramount, подписан през 2021 г. и гарантиращ на двойката 935 млн. долара за шест години.

5. Джеймс Л. Брукс и Мат Грьонинг – 105 млн. долара



Любимото жълто анимационно семейство на Америка, “Семейство Симпсън”, прехвърли всичките си 30 сезона към Disney+ от FX в сделка за стрийминг от април 2019 г., сключена след предишното придобиване на Fox от Disney за около 52 млрд. долара. Според източници, запознати със сделката, съавторите на сериала, Брукс и Грьонинг, са спечелили неназовани досега 105 млн. долара годишно.

6. Брад Пит – 100 млн. долара


Продажбата на мажоритарния дял на продуцентската му компания “План Б” през декември донесе на актьора приблизително 113 млн. долара след таксите. Сделката накара и Холивуд да заговори. “Определено се превърна в марка”, казва адвокат, като добавя, че “План Б”, освен че е продуцирала носителите на “Оскар” “Лунна Светлина”, “12 години в робство” и “От другата страна” на Мартин Скорсезе, вероятно има план за развитие, което би увеличило стойността на компанията. Други не бяха убедени в това.


“Всъщност тя няма активи”, казва втори адвокат, като посочва, че компанията просто продуцира проекти, а не ги притежава. Пит е спечелил още около 30 млн. долара от ролите си във филмите “Убийствен влак”, “Вавилон” и “Изгубеният град”.

7. Rolling Stones – 98 млн. долара


Ако Мик Джагър, Кийт Ричардс и компания не могат да получат (никакво) удовлетворение от 136 млн. долара брутни приходи от турнета и хонорари за записи, тогава може би трябва да боядисат сандъците си с богатство в черно. По данни на компанията за проследяване на концерти Pollstar британските рокаджии са прибрали над 8,5 млн. долара на вечер по време на турнето си в 15 града в Европа миналото лято.

8. Джеймс Камерън – 95 млн. долара


Успехът на “Аватар: Пътят на водата” направи Камерън режисьор на три от най-касовите филми на всички времена, наред с първия “Аватар” (2009 г.) и “Титаник” (1997 г.). Вторият Аватар ще му донесе поне 95 млн. долара, според запознати с индустрията, в сделка, за която се твърди, че е с богат гръб и бонуси за преминаване на определени прагове в боксофиса.

9. Тейлър Суифт – 92 млн. долара


Комбинираните потоци от приходи от продажби на физически записи, стрийминг в платформи като Spotify, цифрови изтегляния, лицензиране и синхронизация формират приходите на Суифт. Това поражда въпроса: Какво не може да постигне 33-годишната суперзвезда (и нейните верни фенове, the Swifties)? Сриването на Ticketmaster с безумното търсене на билети за турнето Midnights през ноември предполага още по-успешна 2023 г. за нея, тъй като тя ще бъде на път в продължение на 52 нощи в САЩ с потенциална деветцифрена печалба в резултат на това.


10. Бад Бъни – 88 млн. долара

Пуерториканският рапър, известен най-вече с това, че съчетава регетон (смесица от карибско реге и континентален рап) с латино трап (поджанр на хип-хопа с корени в южната част на САЩ), очарова милиони хора по света, докато летеше на палма по време на турнето си, участваше заедно с Брад Пит във филма “Убийствен влак” и предизвика мачизма с флуиден стил на обличане.


Лъвският пай от приходите му дойде от две турнета: El Último Tour Del Mundo, изпълняван в арени, и The World’s Hottest Tour, с което за първи път изпълнява на възможно най-големите стадиони. Черешката на тортата бяха договорите с компании като Corona, Cheetos и Adidas.


 Източник: Forbes


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към