ЗАМЪКЪТ МИНАРД, ПЕНИНСУЛЪТ ДИНГЪЛ, Графство КЕРИ: "Построен в средата на XVI в. за клана Фицджералд, структурата на този замък е толкова здрава, че издържа на четири заряда, взривени в ъглите му от английските войски на Оливър Кромуел през 50-те години на XIX в.", казва Конъли за тази изолирана крепост. Той добавя: "Въпреки това всички обитатели са убити при нападението и замъкът става необитаем".

Свързани новини

09.12.2023 17:00

Зловещи корабокрушения и изоставен замък с "прозорец на убийството": Завладяващи снимки показват изоставените съкровища на Ирландия

Видян 13405 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Историята в Ирландия е жива, както се вижда от тази книга с изоставени съкровища.

Книгата "Изоставена Ирландия" на Доминик Конъли, издадена от Amber Books, показва необикновеното минало на малката островна държава, като изследва навсякъде "от слабо населеното западно крайбрежие до градския шум на Дъблин и Белфаст".

Красиво илюстрирани със 180 снимки, читателите са отведени на завладяваща обиколка из "по-малко известните кътчета" на "очарователния остров" - където ще видят останали на брега корабокрушения, разрушен замък с "прозорец на убийство" и др.

В предговора към книгата Конъли пише: "Ирландия е земя, заселвана и превземана отново и отново от различни народи в продължение на стотици години, като всички те са оставили своя отпечатък върху нейната земя.

Той добавя: "Особено през последните два века Ирландия се урбанизира, а след Големия глад от средата на XIX век голяма част от селските райони се обезлюдяват, като остават много изоставени къщи, училища и села. Но подобна съдба е направила някои сгради излишни, като от това са пострадали както богатите, така и бедните. Въпреки това Ирландия винаги е способна да се преоткрива, като части от страната се преоткриват заради наследството си и зашеметяващите пейзажи, а застроените райони получават изненадващ нов живот.


Изоставена вила, Остров Дог, Графство Донигал: "Дог все още се нарича остров, но каналът между него и континента е затлачен. Въпреки това на него все още има следи от обезлюдяване на селските райони, включително и на тази къща", пише Конъли по отношение на тази разрушена постройка. Той добавя: "Понякога Донигал е известен като "забравеното графство", защото е отдалечен и трудно достъпен".



SS JUSTICIA SHIPWRECK, Графство Донигал: "Спуснат на вода през 1914 г., този военен кораб е потопен от подводници по време на Първата световна война край Малин Хед четири години по-късно", разкрива книгата. Конъли пише: "Той е построен в Белфаст от компанията, която само няколко години по-рано е завършила "Титаник" - Harland & Wolff. Когато е унищожен, той е без товар и се отправя от Белфаст към Ню Йорк, за да вземе войници".



Замъкът Рош, Графство Лаут: "Застанал на скалист връх, този англо-нормандски замък от 13-и век може да се види на километри наоколо", пише Конъли за привличащата вниманието структура. Той добавя: "Построен е от лейди Рохезия дьо Вердюн и се говори, че тя обещала да се омъжи за архитекта, но когато той отишъл да поиска ръката ѝ, тя го изхвърлила през един от прозорците, известен днес като "прозореца на убийството".



BAD EDDIE, Бун Бийг, графство Донигал: Останките от тази рибарска лодка могат да се видят от изоставения хотел Ostan Gweedore, който гледа към водите, казва Конъли. Книгата разкрива, че лодката е изоставена, след като е заседнала на брега през 70-те години на миналия век. Известна като "лодката на лошия Еди", тя се е превърнала в местна туристическа атракция - добавя авторът.



Мур Хол, графство Майо: Конъли казва, че тази изоставена къща е построена в края на XVIII век от Джордж Мур, "който е натрупал състояние в Испания с търговия на вино и ракия". Той казва, че неговите потомци продължават да живеят там, докато тя не е опожарена през 1923 г. "от противниците на англо-ирландския договор, тъй като тогавашният собственик Морис Мур е бил за договора". Той добавя: "Къщата е проектирана от Джон Робъртс, който е архитект и на Tyrone House в графство Голуей, както и на катедралата в Уотърфорд. Той е разположен във варовиковия карстов пейзаж на графство Мейо, който осигурява условия за развитие на различни екзотични растения".




D.W. PARKE CHEMIST, Клонмел, Графство Типърари: Основателят на този магазин, пише Конъли, "е протестант, който емигрира в Америка, тъй като след създаването на Ирландската свободна държава клиентите го избягват". През 2016 г. авторът добавя, че "картина на Джон Дохърти на тази богато украсена витрина, наречена "Точно приготвени рецепти", е продадена в Сотбис в Лондон".


Виж още тук!



На водещата снимка: ЗАМЪКЪТ МИНАРД, ПЕНИНСУЛЪТ ДИНГЪЛ, Графство КЕРИ: "Построен в средата на XVI в. за клана Фицджералд, структурата на този замък е толкова здрава, че издържа на четири заряда, взривени в ъглите му от английските войски на Оливър Кромуел през 50-те години на XIX в.", казва Конъли за тази изолирана крепост. Той добавя: "Въпреки това всички обитатели са убити при нападението и замъкът става необитаем".







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец