Очаква се цените на златото да нараснат още повече през 2024 г., тъй като продължаващата несигурност относно перспективите пред световната икономика ще стимулира търсенето на метала като убежище, съобщи Ройтерс, позовавайки се на експерти от бранша.

Свързани новини

02.01.2024 10:42

Златото ще достигне нови върхове през 2024 г.: Reuters

Видян 1043 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Очаква се цените на златото да нараснат още повече през 2024 г., тъй като продължаващата несигурност относно перспективите пред световната икономика ще стимулира търсенето на метала като убежище, съобщи Ройтерс, позовавайки се на експерти от бранша.


Кюлчетата завършиха годината на цена от 2 063 щатски долара за тройунция, като се повишиха с над 13% на годишна база в първия си годишен ръст от три години насам и достигнаха исторически връх от 2 110 щатски долара за тройунция по-рано този месец.

Цените се повишават вече повече от два месеца, стимулирани от инвеститорското търсене в резултат на опасенията от рецесия и очакванията за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ след агресивния цикъл на повишаване на лихвите, започнал в началото на 2022 г.


Освен това повишеното геополитическо напрежение в Близкия изток засили привлекателността на златото като сигурно убежище. Очаква се всички тези и други фактори да продължат да стимулират цените на златото и през 2024 г.


 "След изненадващо силното представяне през 2023 г. виждаме по-нататъшно повишаване на цените през 2024 г., задвижвано от тройката фактори: хедж фондовете, които преследват инерцията, централните банки, които продължават да купуват физическо злато със стабилни темпове, и не на последно място подновеното търсене от страна на ETF инвеститорите", казва Оле Хансен от Saxo Bank пред Ройтерс.


JPMorgan също предвижда "пробив на ралито" за златото в средата на 2024 г., като прогнозира връх от 2300 долара, когато се очаква САЩ да намалят лихвите.


UBS вижда, че златото ще достигне 2 200 долара до края на следващата година поради повишените геополитически рискове и инфлацията.

В прогнозата си за 2024 г., публикувана по-рано този месец, Световният съвет по златото заяви, че очаква централните банки да продължат да изкупуват злато, което би могло да осигури допълнителна подкрепа за златото и допълнително да повиши привлекателността му.

Някои обаче предупреждават, че нещата могат да се променят, ако инфлацията в САЩ отново се повиши.

"Златото може да бъде принудено да оттегли част от тазгодишните си печалби, ако възобновяването на инфлацията принуди Фед да се откаже от плановете си за промяна на политиката през 2024 г.", заяви пред Ройтерс Хан Тан, главен пазарен анализатор в Exinity.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак