Свързани новини

15.12.2009 17:20

Желева и Кунева се хванаха за косите

Видян 2045 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Труден месец очаква Румяна Желева преди евентуално да бъде избрана за еврокомисар. Това стана ясно днес след изявление на лидерите на две от групите в парламента на ЕС.


"Има слухове и съмнения около определени комисари“, заяви Даниел Кон-Бендит, лидер на Зелените. Той спомена, че подозренията тегнат над кандидатите от България и Унгария. Българската кандидатура за еврокомисар с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи" е настоящият външен министър Румяна Желева. 


"Те трябва да изяснят всичко, искаме пълна прозрачност, и то още преди изслушванията“, подчерта Кон-Бендит, като добави, че по време на тях зелените си запазват правото да зададат съответните въпроси.


Изявлението му идва в момента, когато вече е известно, че Румяна Желева ще трябва да се яви на изслушване пред три парламентарни комисии. Едната от тях, Комисията по развитие, е председателствана от представителя на Зелените в Европарламента Ева Жули от Франция.


Малко по-късно на друга пресконференция в Европейския парламент в Страсбург, председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол коментира, че е "чул, че има слухове, свързани с Румяна Желева“, но че в неговата партия не работят с такива.


Преди дни Желева заяви, че очаква тежко изпитание по време на утвърждаването й от Европейския парламент като еврокомисар. Пред БНР в неделя тя каза, че в Брюксел и в някои български редакции се разпространяват анонимни компромати по неин адрес. Всъщност това не са компромати, а факти, които 19’ изнесе още преди европейските избори през юни.


Става въпрос за работата на Желева като директор на фирмата на Мирчо Циганина, обвинен за източване на стотици милиони от държавния резерв. Дамата е била и главен секретар на Обединения блок на труда – партия, която беше част от Коалиция за България на БСП.


Името на Желева попадна също така в списъка с шест министри с конфликт на интереси. Яне Янев разкри, че Румяна Желева има заем от 160 000 лв. заедно със съпруга си, но не е написала данни за кредитора.


От 726 депутати в европарламента, нашата Румяна може да разчита със сигурност на 267-те гласа на ЕНП и вероятно на 35-те неофашисти. Групите, които засега са срещу нея са с обща численост от 324 гласа. Така за мнозинство, което да отхвърли Желева, ще им трябват още около 40 депутати сред 100-те независими. Наред със Зелените, социалистите и северната левица, истинската движеща сила са либералдемократите, които дълго време се бориха комисар да остане Меглена Кунева.


Тя, за разлика от Румяна Желева, се радва на добри новини. Вчера стана ясно, че досегашният български еврокомисар ще бъде новият началник на Бюрото на съветниците на шефа на ЕС по лично настояване на Барозу. Чрез нея председателят на ЕК се стреми да запази ръководството и политическия контрол над този важен съвещателен орган.


Източници от ГЕРБ разказаха, че Желева реагирала злостно на продължаващия прогрес на “снахите на ЦК на БКП за сметка на самонаправените личности”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог