Свързани новини

04.12.2012 11:50

Земетресението напука мазилката в Шабла

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има установени щети по сградата на кметството в Шабла след снощното земетресение от 4,6 по Рихтер, съобщи кметът на общината проф. Райна Бърдарева, предаде Дарик. Паднала е мазилката на част от тавана и на един от трегерите в сградата. В момента тече проверка на всички обществени сгради в града, проверяват се основно читалището и църквата, които са най-уязвими при земетресения, информира кметът.


Няма подадени сигнали за повреди и щети по жилищни сгради, а обстановката в Шабла остава спокойна, уточни проф. Бърдарева.


Няма паника и сред жителите на село Камен бряг, съобщи кметът на селото Добринка Ялнъзова. „Притеснихме се основно заради бученето и тътена от морето по време на земетресението. Доста хора излязоха по улиците, но паника нямаше", разказа Ялнъзова.


В селото няма нанесени щети и разрушения, няма и оплаквания от възрастни жители за здравословни проблеми във връзка с преживения стрес, подчерта кметицата.


Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер беше регистрирано в понеделник в 20.58 часа на 21 км източно от Каварна в акваторията на Черно море. Епицентърът на труса е под дъното на морето на дълбочина 2 км, съобщава Средиземноморският сеизмологичен център. Няма вторични трусове, пострадали и разрушения след земетресението. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 4,8 по Рихтер.


Шефът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев каза, че земният трус е усетен най-силно в Шабла, също в Каварна, по високите етажи в Добрич и Варна, и дори в Шумен.


Това е вторият трус за последното денонощие в Черно море. В неделя в 22:11 ч. беше регистрирано земетресение с магнитуд 2,6 по Рихтер, чийто епицентър беше на 45 км югоизточно от Варна и на 30 км източно от Бяла. По думите на Николай Милошев връзка между двете земетресения не може да се търси, тъй като те са се случили по различни разломи.


Този район от Черноморието е известен със земетресения и в близкото минало. В началото на миналия век в района са станали няколко силни труса с магнитуд над 7 степен по скалата на Рихтер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева