Украинският президент Владимир Зеленский благодари на българския премиер Николай Денков за политическата и военна подкрепа на страната ни за Украйна и потвърди интереса на Киев за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене".

Свързани новини

22.08.2023 13:33

Зеленский потвърди пред Денков, че Киев ще купи реакторите от АЕЦ Белене

Видян 1073 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украинският президент Владимир Зеленский благодари на българския премиер Николай Денков за политическата и военна подкрепа на страната ни за Украйна и потвърди интереса на Киев за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене".


Припомняме че, не 600 милиона евро, а само 214 милиона евро струва оборудването, с което разполагаме за АЕЦ Белене и записаното от "експертите" по ядрена енергетика в парламента не отговаря на действителните съоръжения, което ще се превърне в голям проблем.

Зеленский и Денков се срещнаха в Гърция, на неформалната вечеря, организирана от премиера Кириакос Мицотакис за лидерите на страните от Западните Балкани и балканските страни от Евросъюза.

"Ползотворна дискусия с премиера Николай Денков вчера на Срещата на върха Украйна-Балкани. Обсъдихме по-нататъшното ни сътрудничество, сигурността в Черно море и осигуряването на алтернативни зърнени коридори", написа Зеленски в социалната мрежа X.

От пресслужбата на Министерския съвет пък стана ясно, че държавният глава на Украйна е потвърдил намерението на страната да купи двата български реактора от неосъществената АЕЦ "Белене" и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът Денков.

На срещата между двамата министър-председателят е припомнил на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента.

Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях, става ясно още от прессъобщението на МС.  

Оказването на всестранна помощ на Украйна от България потвърди и министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е на посещение в Одеса.

"Страната ни е солидарна с украинските усилия, както на двустранна основа чрез оказване на политическа, хуманитарна и военно-техническа подкрепа, така и в рамките на членството си в НАТО, ЕС и ООН. В тази връзка взетото решение за преминаване от двуетапен към едноетапен процес на присъединяване на Украйна към НАТО потвърждава, че мястото ѝ е в евроатлантическото семейство", каза на пресконференция Тагарев след среща с украинския си колега Олексий Резников.

В рамките на неформалната среща в Атина лидерите на 10 страни от Югоизточна Европа и украинският президент излязоха със съвместна декларация, в която изразяват подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия, предаде по-рано агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.
 

 










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.