Денков обяви, че Украйна е отправила запитване за реакторите от "Белене" още през миналата година.

Свързани новини

06.07.2023 09:16

Зеленский е в София, подписваме меморандум в сферата на енергетиката: Премиерът Денков

Видян 1850 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Както 19 минути първи съобщи, Владимир Зеленский идва на посещение в България. Новината днес потвърди премиерът Николай Денков по време на отчета на правителството във Фейсбук.

По думите на премиера украинският президент ще кацне в 10 ч. с правителствен самолет.

 Денков обяви, че Украйна е отправила запитване за реакторите от "Белене" още през миналата година.

"Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса", обяви той.

Денков поясни, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката. Това ще стане факт при визитата на президента Зеленский у нас.

Примерът обяви, че строежът на 7 и 8 блок на "Козлодуй" са в плановете на кабинета: "От друга страна проектът "Белене" за нас няма никаква основа, няма нужди да се търсят четири блока, каквото се чу от бивш министър. Няма такива нужди в регионите в момента. Трябва да си стабилизираме системата с необходимите базови мощности и да развием всички технологии".

Войната в Украйна

Академик Денков настоя, че реална опасност за война днес няма, но "трябва да работим да няма такава изобщо оттук нататък".

"Не виждам как Русия може да спечели войната, въпросът е как ще завършат преговорите за мир, които зависят от усилията на бойното поле", каза той.

По думите му, две са причините да помагаме на Украйна. Първата е, че тя е нападната.

"70 г. след Втората световна война държавите трябва да се придържат към своите граници, а Русия нападна Украйна. Ако един агресор успее на едно място, това ще окуражи и други. Втората причина е непосредствено свързана с България - Русия заплаши, че след Украйна могат да последват други държави като Молдова, Балтийските държави. А Русия вече ни обяви за неприятелска държава без да сме направили кой знае какво", подчерта Денков.

На въпрос как ще намали руското влияние, той отвърна: "Трябва да бъдем много по-активни в разказването на истинските истории, факти и данни. В  част от медиите се разпространява невярна информация, чуваме измислени истории и те получават подкрепа и на високо ниво".

Шенген – мит или реалност?

Според него първо трябва да си свършим домашната работа, за да влезем успешно в Шенген.

"Изключително важни са законите, които са в парламента сега - част от тях бяха приети, друга част ще се разглеждат. Трябва и да приложим тези закони. За съжаление, имаме и горчив опит. Създаването на специализираните съдилища и прокуратура бяха стъпки, от които очаквахме да има реални резултати, а тяхната дейност тръгна в абсолютно негативна посока. Така че от една страна трябва да приемем закони, от друга - да подберем хора с реални качества, във ВСС, като главен прокурор, те да си вършат работа и да няма дела на трупчета, а те сега не я вършат. Когато я свършат, ще бъдем много по-убедителни. Така с охраната на границата, можем да отидем в парламента на Австрия и да кажем - ние свършихме нашата работа, сега трябва и вие да свършите своята. Надявам се да стане до края на годината", разясни той.

Членството на СРМ в ЕС

"В момента решаващата стъпка е в Северна Македония, за да започнат преговори с ЕС, те трябва да променят конституцията си. Важна е и защитата на гражданските права на хората с българско самосъзнание. Нищо повее не се изисква от тях. Въпросът е готови ли са да извървят този процес… Истинският слон в стаята е кога ще приемат промените си в конституцията", обясни Николай Денков и поясни, че е имал разговори по темата са германския премиер Шолц.

"Казах му: Вижте, всякакъв опит да се излезе от европейския компромис, ще попречи на процеса, така че нека се върнем на тази основа. Понякога се дават грешни сигнали на РСМ", допълни той.

Работата на правителството ГЕРБ-СДС – ПП-ДБ и бюджета на държавата

По думите му политическата среда е трудна, но министрите му за няколко дни си влезли в работата: "Това, което се опитваме да изградим е екипна работа".

Премиерът настоя, че в бюджета за 2024 г. ще има увеличение на минималната заплата, но пари за скок на заплатите на полицаите няма да има.

"Не е начинът хората да стоят под прозорците, за да има справедливо разпределение на бюджета. Това зависи от браншовите организации, синдикатите и ресорните министри", каза той по повод исканото увеличение на заплатите от страна на униформените и припомни, че миналата година е имало повишение и то е било 20%.

Той коментира, че дори и да чуе "сирени" от полицейски протест под прозорците на МС, няма да се впечатли, тъй като това са възможностите на бюджета.

"Не се обсъжда идеята за въвеждане на прогресивен данък. Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата икономика. Имаме например идея в бюджета - ако не в издадат бележка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат. Не само премиерът, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, дори ресторантьорите приеха тази идея. Друго предложение е заплатите да се плащат изцяло по банков път", каза Денков.

Министър-председателят призна, че са се забавили с назначаването на областните управители: "Ще изчакаме още малко, все още се изчакват колегите от ГЕРБ".

Според него трябва да се постигне консенсус сред народните представители, които представляват регионите. Денков обаче отбеляза, че заместник-министрите почти навсякъде са назначени.

Пътища и безопасност

Премиерът коментира, че има карта, направена от АПИ, която показва 40 места, които са много проблемни по пътищата, те ще са с приоритет. Той напомни, че вече са изменени и изпитите за шофьори така, че да се вижда и практическата част в теоретичните изпити.

"Знаете, че говорим и за въвеждане на зони с ограничение от 30 км в час. Има проблем и с камерите - общинските управи не могат да използват камерите за контрол. Ето проблем, който изглежда тривиален, но не е оправен с години", посочи Денков.

Чисто ли е Черно море?

"Морето ние е чисто и в това не трябва да има никакво съмнение, всеки ден получавам справка от българските и румънски власти. Нищо от това, което се събра в Одеския залив, не е минало нито в румънските води, камо ли в българските. Има агресивна кампания, тя пробива и тук там в медиите, да навреди на туризма у нас и в Румъния, но ви уверявам, че ако се появи каквато и да е опасност, веднага ще бъдете информирани", категоричен бе той.

Културата като приоритет

Според него изкуството и културата са сред приоритетите на кабинета.

"Не само на 24 май. Това, което ни липсва, е как развитието да бъде по-добре инструментализирано. Миналата година бе увеличено финансирането на фонд "Култура" и се оказа, че не можем да усвоим тези средства", каза акад. Денков и напомни, че така е било и с фонда за научни изследвания преди години, но той вече работи добре, защото с него се занимали много специалисти с ясни правила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.