Свързани новини

14.11.2013 16:30

Зелените напускат Реформаторския блок

Видян 1118 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зелените напускат Реформаторския блок, съобщи Дневник. Решението е било взето на заседания на Националния съвет в сряда вечер (13 ноември), продължило до късно. В някаква степен то е предизвестено, защото подобно решение имаше и в началото на ноември, макар тогава да не бе формулирано толкова категорично.


С 16 гласа "за"  (от 32 общо и 30 присъствали) е гласувано "прекратяваме участието на ПП "Зелените" в структурите на РБ, но продължаваме да работим по предизвикване оставката на кабинета "Орешарски" и изготвяне на мерките по платформа за демафиотизация".


Разделение сред "Зелените"


Един от съпредседателите на партията - Борислав Сандов, коментира в статус във "Фейсбук": "Приемам го, макар и да съм вносител на алтернативното предложение. Надявам се това решение да доведе до съсредоточаване на усилията и действията на "Зелените" в належащите за обществото ни важни теми. Съзнавам разочарованието за част от нашите членове и симпатизанти. Такова разочарование имаше и при инициирането на Реформаторския блок у други наши поддръжници". Все още няма реакция от останалите партии в блока.


Другото предложение за решение, което е събрало 13 гласа (и което явно има предвид Сандов), е било "Продължаваме работата си в Реформаторския блок по предизвикване оставката на кабинета "Орешарски" и изготвяне на мерките по платформа за демафиотизация, без да участваме в разговори за предизборна коалиция. На следващия редовен национален съвет на "Зелените" да бъде изготвена форма за допитване за участието ни в РБ до всички наши членове и да бъде проведено допитване. Решение за влизане в коалиция ще вземе националното събрание. Вземаме решение НС да приеме правила за работа на контактната група в срок до следващия редовен НС."


Сандов коментира още че, "трябва да се има предвид и това, че избори все пак предстоят - тези за Европейския парламент - и щеше да е доста трудно да останем в конфигурация с партии от друго политическо семейство. Важното е, че на протестите на площада не се гледаме кой към коя партия е и такива решения нямат ключово значение за работата по общи каузи".


Предизвестено решение


Още на предното заседание на националния съвет на 2 ноември беше приета декларация, с която партията отказва да работи с формациите в Реформаторския блок, защото не спазили първоначалното споразумение за оставка на правителството и демафиотизация на държавата и преминали към превръщането му в коалиция. Тогава в документа им се уточняваше, че "Зелените" ще продължат да работят и в бъдеще с всяка партия или гражданско формирование за премахване на "престъпното политическо статукво". На 4 ноември обаче контролният съвет на партията обяви решението за недействително и че то ще бъде преразгледано.


Повод за решението от 2 ноември беше на недоволството на местните структури в Пазарджик и Пловдив от сформирането на местни групи на Реформаторския блок в двата града. От пловдивската организация на "Зелените" се оплакваха, че партии от блока са организирали концерт и пресконференция за учредяване на местна структура без съгласието на БЗНС и "Зелените" и са си приписали техни заслуги. В Пазарджик пък недоволството е срещу представители на партии от блока, които участват в управлението на общинско ниво и били свързани с местния бизнес.



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец