Свързани новини

13.02.2013 16:51

Зелени протести за милион и половина лева

Видян 1199 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато привържениците на зелените идеи протестират заради дюните по морето, Иракли, шистовия газ, презастрояване, ски зони в планините, техните предводители в лицето на Тома Белев, председател на Управителния съвет на „Зелени Балкани” и Петко Цветков, от фондация „Биоразнообразие”, официално вече афишираха финансовите си интереси от опазването на Пирин.

Двете организации участват в консорциум, който се бори да усвои 1 650 000 лева по Оперативна програма „Околна среда” за актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин”.
На 7 февруари 2013 г., в 11.00 часа, в дирекцията на национален парк „Пирин”, консорциум „Обединение Пирин 2014”, създаден от „Зелени Балкани”, с представляващ Тома Белев, Българска фондация „Биоразнообразие”, представено от Петко Цветков, „Екологичен център” ЕООД, „Пи Ди Им Сървисис” ООД, „Стена консулт” ЕООД и „Силва 2003” са подали документи за участие в откритата процедура.
Справка в търговския регистър показва, че „Зелени балкани”, които са водещ партньор в обединението за процедурата, всъщност е едноличен собственик на „Екологичен център” ЕООД, също партньор в „Обединение Пирин 2014”. От това излиза, че Тома Белев всъщност участва, както с неправителствената си организация, така и с фирма. Очевидно е, че под егидата на „Зелени Балкани” 
всъщност има и търговски фирми, които имат икономически интереси. Това говори, че тезата за „зелен октопод” в България не е безпочвена.
Разбира се всяка неправителствена организация е свободна да участва в конкурси и в консорциум с частни юридически лица. Но в случая публичните изяви и влияние на Тома Белев и Петко Цветков влияят на избора на изпълнител от страна на администрацията. Още повече морално има конфликт на интереси една заинтересована страна, каквато е тази на изброените зелени организации, 
да участва в подобна процедура.
Тома Белев и Петко Цветков могат да използват трибуната си и публично да промотират тезата, че това тяхно участие е провокирано от интересите им да запазят Пирин планина. Тази теза моментално бива оборвана с аргумента, че всъщност работата им не е безвъзмездна, водена от обществените интереси, а от 1 650 000 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец