Испанските власти алармират за цените на зехтина, които продължават да се покачват и в крайна сметка могат да превърнат този основен продукт от Средиземноморието в "гурме продукт", съобщава вестник El Mundo, позовавайки се на източници от Министерството на земеделието.

Свързани новини

21.08.2023 15:37

Зехтинът може да стане недостъпен за испанците: El Mundo

Видян 1641 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испанските власти алармират за цените на зехтина, които продължават да се покачват и в крайна сметка могат да превърнат този основен продукт от Средиземноморието в "гурме продукт", съобщава вестник El Mundo, позовавайки се на източници от Министерството на земеделието.

По данни на Mintec миналата седмица цената на зехтина от Андалусия се е повишила до 8,20 EUR (8,90 USD) за литър, което е най-високата цена, регистрирана някога за испански зехтин, и представлява 115% увеличение на годишна база. Междувременно ръстът на цените продължава.

"Пазарът приема за даденост, че цените ще продължат да се покачват поне до края на годината", отбелязват от магазина и добавят, че до есента се очаква цените на екстра върджин да достигнат 10 евро за бутилка.


Цените на маслиновото олио на рафтовете в редица испански супермаркети вече са се повишили до 8,50 евро за литър, което прави продукта почти недостъпен за домакинствата от средната класа, посочва изданието.

Понастоящем испанският сектор на маслиновото масло се сблъсква с нарастващи опасения относно наличностите през следващите месеци след тежката суша, която Испания преживява от миналото лято.


През селскостопанската 2022-2023 г. производството на маслиново масло в Испания е намаляло повече от два пъти до 675 000 тона, което представлява спад от 54,7 % на годишна база. По този начин сегашният обем на производството в страната е най-лошият през този век, пише изданието, като се позовава на данни от Министерството на земеделието.

Юлският доклад на испанското правителство също разкрива значително намаляване на запасите, които през миналия месец са намалели с около 73 000 до 75 000 метрични тона.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл