Свързани новини

17.02.2014 15:40

Здравният Октопод наду 402 млн. дълг на болниците

Видян 1669 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рекордните 402 млн. лв. достигнаха дълговете на болниците в България. През 2006 г. те бяха сведени от 160 милиона лева до нула от тогавашния здравен министър Гайдарски. Той не само се справи с борчовете, но и разкри как се трупат. Схемата с натрупването на кухите дългове, която професорът разкри е проста, но безотказна: подкупвани от Здравния Октопод, директорите на лечебните заведения поръчват лекарства, които не им трябват, защото складовете са пълни, с това изкуствено вдигат търсенето, растат цените на медикаментите както за болниците, така и за клиентите на дребно, а накрая държавата или погасява средствата, или е принудена на сделки дълг срещу собственост, при които босовете на фарма мафията лапват апетитни имоти.


Гайдарски бе принуден да сдаде поста и на негово място беше сложен Евгений Желев от АБВ. „От нулата, дълговете скочиха до 180 млн. лв. през 2010 г. Тогава новият министър реши да отмени централизираните търгове, с което отпуши докрай простора за грабителство от болниците, сиреч от данъкоплатеца. За 3 години при липса на контрол, парите достигнаха рекордните 402 млн. лв”, показа разследване на топрепортера на ТВ7 Моника Гаджанова.


Кой кой е в тази игра: „54% е делът на фармацевтичната компания Софарма Трейдинг при доставките на лекарства за болниците. Това са държавни болници и за да се съсредоточи толкова голям дял от продажбите в една компания, явно някой в Министерството на здравеопазването помага”, коментира пред тв звездата Тони Веков от Търговска лига.


„Докато бях министър на здравеопазването, се пазех от тази опасна практика, коментира д-р Радослав Гайдарски - Когато един доставчик завладее целия пазар, му ставаш роб и той може да прави каквото си иска, включително да увеличава цената на лекарствата, да вкара синдици, може да поиска да изкупи някоя болница и т.н. След като болниците натрупаха рекордни дългове, при това основно към един доставчик – Софарма Трейдинг, който им гарантира едногодишно отложено плащане, в публичното пространство се завъртя темата, че 400 болници са много за 7-милионна България. С други думи, трябва да се размени сграден фонд срещу дълг и да се тръгне към приватизация на болничните заведения. Апетитната за Софарма Трейдинг хапка беше белодробната болница в Пловдив. Както тя, така и болницата в Девин все пак ще бъдат спасени”, каза от екрана Гаджанова.


Междувременно в САЩ акция на ФБР разкри, че фармацевтичният гигант Pfizer е раздал 2 млн. долара подкупи между 1997 и 2006 г. в България, Хърватия, Казахстан и Русия. Фирмата е глобена с 15 млн. долара, защото е обещала да съдейства на властите и да прекрати тези практики. Генотропинът на Pfizer, който представлява хормон на растежа, се предлага у нас основно от ... Софарма Трейдинг. Разследване на TВ7 и NEWS7 показа, че цената у нас му е два пъти по-висока, отколкото в Турция.


Напомняме, че това, което днес се нарича Софарма трейдинг е закупена по времето на Софиянски на безценица, за да създаде „средна класа от фармацевти”, както обясни тогава човекът, който беше и столичен кмет, и първи шеф на Здравната каса. Вероятно неслучайно. Вместо заможна аптекарска прослойка обаче се роди фармаолигархия.


После се чудим защо всяка година данъкоплатецът дава повече и повече пари от бюджета за здравеопазване и всяка година то става по-лошо. Ами просто чичко-паричко става по-богат, а ние: по-болни!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.