Свързани новини

13.04.2011 17:08

Затвор за насилие над животни

Видян 1972 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До 3 години зад решетките и глоба между 1 000 лв. и 5 000 лв.очакват всеки, който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини смърт или тежко и трайно увреждане. Тежките санкции станаха факт вчера, след като парламентът прие предложението на разноцветна група депутати, сред които и червената Мая Манолова, за промени в Наказателния кодекс.

Сурово наказание се предвижда и за всеки, който допусне животно, намиращо се под негов надзор да причини средна или тежка телесна повреда на човек. Наказанието е лишаване от свобода до 3 години или пробация и глоба до 5 000 лв.

Ако при такова деяние последва смърт, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 10 000 лв.

Лишаване от свобода до 5 години и глоба от 1 000 лв. до 10 000 лв. вече заплашва организаторите на боеве с животни, а също и тези, които отглеждат, тренират или предоставят животни за боеве, предвиждат промените в НК.

Още по-строг е законът за рецидивисти. Затвор от 1 до 5 години плюс глоба между 5 000 и 50 000 лв. ще бъдат налагани, когато такова деяние е извършено повторно, също ако е извършено от ветеринарен лекар или техник. 

По-тежката мярка ще се налага и ако на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице или те се заснемат с цел тв или видео разпространение. Такава е санкцията и за организаторите и участниците в залагания при боеве с животни. 

От българския офис на международната организация за защита на животните Четири лапи изразиха огромното си удовлетворение от приетите промени. “Днешното решение на Народното събрание е една дълго чакана крачка в посока на доближаване до общоевропейските ценности. Макар отдавна обществото ни да беше показало, че не толерира проявите на жестокост спрямо животни, до днес България беше единствената страна в ЕС, в която жестокостта над животни не се считаше за престъпление. Радваме се, че това се промени – най-вече благодарение на общата политическа воля на институциите у нас”, коментира Явор Гечев от Четири лапи.

„Тук има фалшив хуманизъм, фалшив", коментира решението червеният депутат Любен Корнезов. „Оправихме хората, сега ще оправим животните. Щом сте толкова големи хуманисти, защо не забраните боевете сред хората?", попита той депутатите. И им припомни, че се бият не само мъже, но и жени и в резултат си нанасят тежки увреждания, а даже и смърт. 

Обяснението на Корензов за законодателния акцент върху боевете с животни е това, че там има много пари - „милиони се въртят, има залагания. Всичко е до мъни-мъни!", изтъкна „червеният" депутат. „Занимаваме се с тези текстове, за да умием гузната си съвест", предупреди той депутатите преди гласуването.




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион