Свързани новини

14.11.2014 13:58

Затварят проходи през зимата

Видян 1140 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Част от планинските проходи ще бъдат затворени през зимния сезон. Целта е да се избегнат инциденти, поддържането им е невъзможно. Това обяви шефът на АПИ Лазар Лазаров. Той обясни, че освен целогодишно затворените Етрополе-Златица и Върбишки, няма да се преминава и през Троян Карнале проход и Люлинския проход. Те са с висока надморска височина и там пада много сняг – над 3-4 метра. Този тип проходи много трудно се поддържа, защото там вали през цялата година, обясни Лазаров.


По думите му Перник, София, Плевен и Стара Загора са най-критичните райони в страната. В тези области снегопочистващите фирми са най-слабо подготвени, предава дартс.


Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Търговище, Силистра, Разград, Кърджали и Благоевград пък са отличници. „Там нямаме притеснения и всичко е подготвено за предстоящата зима”, допълни Лазаров.


Проблем е, че промяна в закона задължава АПИ да поддържа републиканската пътна мрежа, която е на територията на общините, уточни регионалния министър Лиляна Павлова. Тези урбанизирани части на страната са по-сложни от останалите. По тях се движат автомобили на градския транспорт, като за поддръжката им се изисква различна техника“, обясни Павлова. По думите й не е предвидено в договорите на фирмите, които отговарят за поддържането на пътищата, подписани от АПИ, че трябва да почиства и на територията на общините.


Такива проблеми съществуват в общините Смолян, Пловдив и по-малките населени места, но най-критично е положението в Габрово. Търсим всички възможни варианти да бъде решен този проблем, защото през зимата ситуацията в района е много тежка. Казусът е юридически, а очакваме от края на месеца да влезем в по тежки зимни условия“, допълни Павлова. По думите й пари за зимно почистване няма, но е създадена необходимата организация. В понеделник ще обявим пълна готовност, а всички снегопочистващи фирми ще са задължени да прилагат правилата за почистване на пътищата по време на зимна обстановка“, отсече министър Павлова. Ден по-късно започва проверка на фирмите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.