"Продължаваме промяната" и "Демократична България" бяха двете формации, които гласуваха против избора на Вежди Рашидов за председател на парламента.

Свързани новини

21.10.2022 15:26

Защо ПП и ДБ гласуваха против Рашидов?

Видян 1332 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" бяха двете формации, които гласуваха против избора на Вежди Рашидов за председател на парламента.

Пред медиите Асен Василев обясни, че вчера Рашидов е наложил тон, който е обединил всички депутати.

"Днес виждаме от него съвсем друг тон, включително и на депутати от ГЕРБ, които му подвикваха какво да прави. Уважително е, че той събра 121 гласа, но той е фасада на възможността да се избере една истинска фигура за председател на НС", посочи той.

"Ние и ГЕРБ оттеглихме нашите кандидати, БСП също, а това, което се случва в момента, е невъзможност за постигане на нормален разговор. В момента сложихме една фасада и казахме, че уж нещо се случи. А при гласуването на първия закон какво ще се случи?", попита Василев.

"Това, което в момента се случва в парламента, е срам. Ние сложихме фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие. Аз не съм сигурен дали тази стъпка не е назад или встрани", посочи Асен Василев.

Йордан Цонев от ДПС отговори:

"Това тук не е фасада. Това е един много, много заслужил български гражданин, творец, политик".

"Ние търсихме формула, която да обедини всички. За да бъде една личност консенсусна. Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност", каза в кулоарите на НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По думите му новият председател на НС има доста богата и доста добре известна биография.

"Имаше два пътя: единият беше пътя на консенсуса, в който 240 депутата да намерят как да гласуват заедно. Партиите, които избраха Рашидов днес, в един момент се отказаха да търсим повече такъв консенсус днес. И както веднага видяхме, това започна да придобива характеристиките на обичайното парламентарно мнозинство, което не дава 15-минутни почивки. От ПП имаха право да искат такава почивка", коментира Иванов.

"За ДБ не беше изненада, че БСП вчера даде сигнал, че е готова да застане зад принципа на старшинството, тоест, да избере Рашидов. Този вариант е неприемлив за ДБ и за ПП", допълни той, предаде БНР.

Христо Иванов заподозря, че край тази 4-партийна конфигурация може да се окаже, че нещата ще потръгнат и занапред в парламента.


"Това не означава, че има нова четворна коалиция". Така лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира решението на партията му да подкрепи номинацията на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.


"По-скоро това е коалиция за избор на председател. Оттам нататък предстоят разговори, за да се види дали може да се излъчи конструкция или коалиция. Нека да изчакаме и да видим", допълни той.


Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов също коментира избора на Рашидов.


„Нека да видим кое ще обедини тези хора в крайна сметка, защото днес те се обединиха около идеята, че трябва НС да работи. Ние не считаме това за толкова важно, тъй като то е очевидно мъртвородено. След три дни ужасни родилни мъки, роди това, което виждаме”, каза Костадинов. „Това Народно събрание наистина е мъртвородено. И сега ще продължаваме да бъдем свидетели на агония, защото в крайна сметка няма ясно мнозинство. Направи се днес този ход, за да може президентът да започне да раздава мандатите. Съответно тези мандати мога да предположа, че няма да се дават бързо, което означава, че ще се тупка топката”, твърди той.


По думите му тепърва трябва да се видят качествата на новоизбрания председател. Лидерът на „Възраждане” обачче подчерта, че Рашидов „е един от най-добрите български скулптори, творец със световен авторитет”.


„Видяхте, че поне успя да мобилизира зад гърба си една подкрепа, която за нас не е изненадваща. На председателски съвет казаха, че ще се търси формула, за да може НС да заработи с идеята да се прокарат определени законопроекти”, коментира още Костадин Костадинов.


Костадинов коментира и възможността третият проучвателен мандат да бъде връчен на „Възраждане”: „Ако го даде на нас, ние вече казахме – готови сме със състав на правителство. Имахме и кандидати за председател. Имаме подготвен кабинет, готови сме да поемем отговорност”.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое