Може би последните няколко дни сте прекарали в облаци от предстоящата си заслужена почивка и ще се върнете към мечтите си за нея веднага щом приключите с тази статия. Истината е, че ползите от добрата почивка могат да се усетят още преди началото на пътуването.

Свързани новини

26.08.2023 09:41

Защо почивката е полезна за вас - още преди да сте си взели отпуск

Видян 6735 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Може би последните няколко дни сте прекарали в облаци от предстоящата си заслужена почивка и ще се върнете към мечтите си за нея веднага щом приключите с тази статия. Истината е, че ползите от добрата почивка могат да се усетят още преди началото на пътуването.

Научни изследвания показват, че самото очакване на бъдеща награда може да бъде дори по-удовлетворяващо от самата награда. Това се случва благодарение на малка молекула, наречена допамин.


Но преди да продължим, нека да помислим върху няколко въпроса. Наистина ли са необходими почивки? Защо са ни необходими? И най-вече, какви са ползите от няколко дни без работа?

Почивката увеличава когнитивната гъвкавост

Въпреки че това може да изглежда невероятно, има много малко научна литература, която изследва преките ползи от почивката върху мозъка. Това, което изглежда безспорно, е, че те са от съществено значение. Заключението е направено в проучване от 2016 г. , в което са участвали 46 работници от холандска компания.


Работниците бяха помолени да преминат тест, при който им бяха дадени предмети (например чук) и бяха помолени да намерят най-голям брой приложения на предметите за възможно най-кратко време (строителен инструмент, оръжие, тежест за хартия и т. н. ). Изследователите наблюдават, че след две или три седмици отпуск работниците са имали по-голяма когнитивна гъвкавост. Или, казано по друг начин, те успяха да измислят по-голям брой приложения на предметите в сравнение с резултатите, получени няколко седмици преди ваканцията.

Повечето проучвания са единодушни, че от биологична гледна точка една от основните причини за това повишаване на когнитивната гъвкавост - и за ползите от почивката като цяло - е намаляването на стреса.


Всички ще се съгласим, че работата поражда стрес. Но тук трябва да направим малка разлика: стресът сам по себе си не е задължително да бъде лош. Когато е спорадичeн, той обикновено е дори полезен, защото активира механизми, които ни помагат да извършваме ежедневните действия в работата си, като например спазването на краен срок (авторите на тази статия работят върху това в момента).

"Другият стрес" - този, който има негативна конотация за всички - е хроничният стрес. Той се появява, когато е продължителна във времето, защото сме подложени на постоянен натиск или поради ситуации, с които не можем да се справим. Той предизвиква умора, по-високи нива на тревожност, раздразнителност и гняв. И да, определено е лош.


Рецепта за почивка, която зарежда с енергия


Основното нещо, което добрата почивка може да направи за психичното ни здраве, е именно да намали нивата на хроничен стрес. Когато сме в състояние да бездействаме, мозъкът ни е в състояние да обърне - поне временно - негативните ефекти от стреса. И тук идва ключът: за да бъде почивката наистина ефективна, трябва да сме сигурни, че тя наистина ни освобождава от стреса на работата. Това означава, че трябва да избягваме да продължаваме да изпълняваме висящи задачи, да отговаряме на имейли и т. н.

От друга страна, важно е да не допускаме ваканциите да ни създават нови стресови ситуации.

Друг ключов момент е да се наслаждавате на чакането. Защо самото чакане на почивката ни прави щастливи? Преди няколко параграфа споменахме допамина, който се произвежда в невроните на две области на мозъка, известни като substantia nigra (заради тъмния си цвят под микроскоп) и вентралната тегментална зона (разположена в центъра на мозъка, малко или много зад ушите).


Двете области, в които се намират между 400 000 и 600 000 неврона при хората, изпращат аксони към множество области на мозъка. Чрез освобождаването на допамин те играят ключова роля за приятните усещания, предизвикани от нови преживявания и награди. Ето защо знанието, че ваканцията ни предстои, повишава нивата на допамин в мозъка ни и ни дава усещането за удоволствие.

По същия начин най-добрите почивки са тези, при които се наслаждаваме на нови преживявания (като например опознаването на различни места) и награди (като например блюдото с морски дарове, което сме чакали цяла година). Разбира се, това, което човек намира за удовлетворяващо, е изцяло субективно и това, което е приятно за един човек, може да причини стрес на други.


Да се наслаждавате или да не се наслаждавате

Тази система, която генерира удоволствие, също е засегната по време на хроничен стрес. Науката показва, че високите или хронични нива на стрес, на каквито сме подложени през цялата година по време на работния ден, могат да доведат до намаляване на количеството на отделяния допамин и/или до промени в начина на неговото усвояване.

Най-лошото е, че промените не настъпват само в substantia nigra или във вентралната тегментална зона. Установено е, че хроничният стрес е способен дори да промени броя на допаминовите рецептори в зоните, които получават тези проекции. Когато това се случи, често се появява депресивно поведение. Ето защо почивката, която ни освобождава от стреса, ще помогне за възстановяване на баланса на допаминергичната система.


Все още не е напълно ясно дали дългосрочните отпуски имат по-добър ефект от тези, които се ползват за по-кратки периоди.

Както и да е, хубавите ваканции са полезни за нас. Затова насърчаваме нашите читатели да намерят дейности, които ги карат да се чувстват добре, да се зареждат с енергия и да намаляват стреса, за да рестартират допаминергичната си система. Щастливи пътувания!


 Източник: CNN


 


 






 


 






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион