Свързани новини

17.07.2013 16:47

Защо Мосад изнесе 80 плика улики от Сарафово?

Видян 1836 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Монумент в памет на жертвите на атентата от 18 юли миналата година ще бъде открит на бургаското летище утре (четвъртък) точно в 17,23 ч.- часа, в който взривът го окървави.
На церемонията ще присъстват близки на загиналите петима израелци. На петте плочи от мемориала са изписани имената на Кохава Ширики, Амир Менаше, Ицик Коланги, Маор Харош, Елиор Прайс и на българския шофьор Мустафа Кьосов.
Година след кървавия атентат следователите у нас все още не могат да сглобят пъзела от последните минути преди покушението, защото липсват показания на лица, които са били близо до нападателя. Не е ясно и дали "камикадзето" се е разколебало секунди преди атентата и е било взривено дистанционно, или нарочно е натиснало бутона на стълбите на автобуса, където е имало много по-малко туристи, отколкото вътре. Въпреки показанията на десетки свидетели разследващите не са готови да кажат кой е отговорен за атентата.
Година по-късно мерките за сигурност на бургаското летище вече са драконовски. Чартърите с израелски туристи кацат 2 пъти седмично, като часовете на полетите се пазят в пълна тайна. Всяка пристигаща група се движи в отделен коридор.
Явно това са единствените промени, които се задействаха след атентата, защото следователите направиха за 50 000 лева пълна възстановка на атентата на летището. Тогава от Националната следствена служба установиха вида и мощността на взрива, но не успяха да съберат допълнителни данни кой стои зад атентата. И до ден днешен обаче никой не може да каже истинската самоличност на мъжа, който се взриви.
Може би причината е в изчезналите и изнесени улики от деня на атентата. Бургаското звено на СДОТО пристига на мястото на инцидента броени минути след експлозията в Сарафово. Спецполицаите от морския град са първите, които обезпечават периметъра на взрива и започват да проверяват за втора бомба, която би могла да бъде заложена предварително в района. За щастие такава няма. На сапьорите от софийското звено на СДОТО пък им трябват над 3 часа, за да стигнат до Бургас. Израелските им колеги кацат с чартър преди тях. Според експерти при подобни ситуации практиката е от местопроизшествието да бъдат изведени всички пострадали, за да не бъдат унищожени уликите, пръснати в района. Телата на загиналите се оставят на място до описването и заснемането на терена. Това обаче не се случва след атентата. Телата на жертвите, по които остава най-много следи от взривното устройство, като кабели, осколки и евентуално части от мобилен телефон или радиостанция, незабавно са прибрани от израелските служби. Без преди това да бъдат обследвани от българските им колеги. Очевидци твърдят, че израелците събират около 80 плика с веществени доказателства от мястото на взрива и ги изнасят. Твърди се, че те също не са предоставени на България.
Всичките въпроси около атентата и липсата на категорични отговори забърка България и в големи международни проблеми и намали доверието на ЕС. Причината е неясната позиция на България за извършителите. По-рано външният министър Кристиян Вигенин заяви, че "няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на Хизбула за терористична организация." Според Вигенин доказателствата за съпричастието на организацията не били категорични, въпреки че имало косвени следи. Днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че позицията на България за атентата в Сарафово е абсолютно реална, няма промяна, имаме следи, които водят към Хизбула.


В действителност България никога не е твърдяла, че има ясни доказателства за връзка на Хизбула с атентата. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че има само "обосновано предположение" за това.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог