Надежда Йорданова отказа да се яви в КПКОНПИ

Свързани новини

08.02.2022 09:23

Защо министър отказа среща с Цацаров?

Видян 2091 пъти | Коментари 4
Гласували 4 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова няма да се яви на изслушването в КПКОНПИ. Това става ясно от писмо, изпратено от нея до Антикорупционната комисия. Йорданова беше поканена от хората на Сотир Цацаров "за вземане на обяснения от гражданин" заради проверката, започната от комисията срещу главния прокурор Иван Гешев.


 


Йорданова пише до Антикорупционната комисия, че няма да се яви, защото нормата, заради която тя е привикана да дава обяснения, "се явява нищожна и не следва да породи правно действие". Тя подчертава, че няма законно обоснована причина, посочена от КПКОНПИ, която да я накара да отиде да даде показания.




"Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на чл.41 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Предвид обстоятелството, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се предвиждат процесуални властнически правомощия на органите, по смисъла на чл.16, ал.2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за призоваване в служебни помещения, то тя се явява нищожна и не следва да породи правно действие.


 


Делегацията на чл.23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично регулиране на правни отношения, чиито адресати са трети лица, различни от работниците и служителите на КПКОНПИ, поради което е незаконно", пише още в писмото.




От КПКОНПИ отговориха, че министърът е и гражданин:




„За улеснение на министър Йорданова, Пресцентърът публикува и текста на чл. 26 ал. 1 от ЗПКОНПИ, както и на 104 ал. 1 т. 5 от този закон, с уточнението, че независимо от временното й качество на министър на правосъдието, тя е продължава да е гражданин (физическо лице)”.



И посочват: „Чл. 26. (1) При изпълнение на правомощията си по този закон органите по чл. 16, ал. 1 и 2 могат да искат съдействие, сведения и документи, включително в електронен вид, от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица.


 


Също така от Антикорупционната комисия са изпратили повторна покана до министър Йорданова да се яви на изслушване на 10 февруари (четвъртък). Тя няма да я изпълни!




Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 08.02.2022 20:53

    Това е министър на правосъдието...??? Потрес ! Секретарката на Прокопи.

  • 003 Anonimen 08.02.2022 18:58

    Щого Ристьо общия не и дава, а тя си е секретарка.

  • 002 Асан Сутенера 08.02.2022 15:12

    Много мазна таз нивяста бре....ша требе 1 ока брашно за коландрисване....

  • 001 Бай Благой, старши хигиенист 08.02.2022 10:54

    Юридически грамотно и обосновано.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.