Конкурсите за красота на камили са популярни в държавите от Персийския залив, а наградният фонд на някои състезания достига десетки милиони долари

Свързани новини

04.03.2023 07:13

Защо клонирането на камили е голям бизнес в Дубай

Видян 6880 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Когато през 2009 г. Нисар Ахмад Уани успява да извърши първото в света клониране на камила, това е обявено за голямо постижение. Днес Уани е научен ръководител на Центъра за репродуктивни биотехнологии в Дубай, а практиката е толкова популярна, че клонирането се е превърнало в негова работа на пълен работен ден.

Уани и екипът му изследват и разработват нови техники за клониране и поддържат клетъчни банки, което им позволява да правят копия на животни, включително биволи и овце. Но центърът се фокусира върху клонирането на камили.


Всяка година в него се произвеждат десетки клонирани камили дромедари. Сред най-популярните са копия на камили "кралици на красотата" с подходяща комбинация от увиснали устни и дълги шии.


Възпроизвеждане на красоти

Конкурсите за красота на камили са популярни в държавите от Персийския залив, а наградният фонд на някои състезания достига десетки милиони долари. В миналото собственици са били дисквалифицирани за използване на забранени техники, като инжектиране на камили със силикон и пълнители и надуване на части от тялото с гумени ленти, за да се подобри външният им вид. Но що се отнася до тези състезания, клонираните камили са напълно законни.


Въпреки че Центърът за репродуктивни биотехнологии отказва да сподели цените си, според публикации в местната преса създаването на точно копие на най-красивата ви камила може да ви струва около 200 000 дирхама или малко над 50 000 долара.

Освен кралици на красотата, Уани и екипът му възпроизвеждат и елитни състезателни шампиони, които да участват в многобройните надбягвания с камили в ОАЕ (някои от които се управляват от роботи и могат да донесат на победителите хиляди долари под формата на парични награди), както и генетично променени камили, които да произвеждат протеини в млякото си, които могат да се използват за фармацевтични приложения. Освен това те са успели да подарят на собствениците на камили, които са изгубили близките си, копие на починалия им домашен любимец - клетъчни проби могат да бъдат взети дори малко след смъртта на животното.


Уани работи с процес, при който се използва ДНК от "соматични" (или нерепродуктивни) клетки, взети от клонираното животно донор. Ядрото от тези донорски клетки се въвежда в яйцеклетка и се активира с помощта на химикали.

"ДНК на соматичната клетка започва да се държи като ДНК на ембрион", казва Уани пред CNN. "След като бъдат активирани, те се отглеждат в лаборатория в продължение на седем-осем дни, преди да бъдат прехвърлени в матката на сурогатна майка.

"Произведеното бебе има всички гени от животното донор. "

Според Уани процесът е деликатен и темпераментен, като успеваемостта на клонираните бременности е едва 10%, в сравнение с 60% от естествените бременности на камили, които се осъществяват докрай.



Културен символ

Камилите са важна част от живота в Дубай. Освен че участват в представления и състезания, в миналото тези едногърби дромедари са били използвани за транспорт през суровите пустини на Арабския полуостров, както и като източник на месо и мляко. Но те са и културен символ на традиционния емиратски начин на живот.


Завръщане от ръба на пропастта


Сега Уани и екипът му искат да използват технологията в помощ на застрашени видове.

Двугърбата дива бактрийска камила е сред най-застрашените големи бозайници на планетата, застрашена от загуба на местообитания и кръстосване с домашни камили. За да помогне за опазването на дивите бактрийски камили, Уани и екипът му работят по техники, включващи междувидов соматичен клетъчен ядрен трансфер, при който близкородствени домашни животни се използват като донор на яйцеклетки и сурогатна майка, която да износи клонираните ембриони до термина.


През 2017 г. в Центъра се ражда първата клонирана бактрийска камила, която е създадена по този метод, след като ембрионът е имплантиран в камила от породата дромедар.

В бъдеще Уани се надява да използва техниката за клониране, за да опази други критично застрашени животински видове и дори да помогне за възстановяването на изчезнали видове.

"Нашият център е фокусиран върху разработването и прилагането на най-новите техники в областта на репродуктивните биотехнологии, като клониране, ин витро, изкуствено осеменяване и трансфер на ембриони, за да се подобри размножаването на различни животински видове в региона, както и за опазването на застрашени видове", казва Уани.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.03.2023 08:23

    Честит ви Тодоров ден! Само ние и уйгурите имаме ден на коня и ездачи. Кончетата са ни транспортирали от Източна Азия до Европа, с кончетата сме отвоювали тази територия от Източен Рим.За това, медиите би трябвало да отделят повечко внимание на празника на това грациозно,елегантно и сакрално за българите животно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.