Сигурно има добри отговори на поставените въпроси. Готови сме да ги чуем, но не по телефона, а в интервю.

Свързани новини

20.09.2023 17:27

Защо гл. секретар на МВР притеснява 19’?

Видян 3729 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 9 часа и 1 минута в сряда на личния телефон на основателя на 19 минути Борис Ангелов позвъня непознат номер. При връщането на обаждането в 10 часа и 43 минути се оказа, че е бил търсен от главния секретар на МВР, чиято секретарка е трябвало да направи свръзката.


Ако идеята е била респектиране е едно на ръка и не е ОК. Ако е искано да се вземе интервю, за да се дадат отговори на актуални въпроси, а те са лавина през последните дни към МВР, защото системата изглежда пред разпад, ние на драго сърце бихме се съгласили да ги публикуваме.


Доколкото ни е известно, МВР разполага с огромен пресцентър, в който – макар и образно казано „под пагон”, работят хора, които са имали общо с медиите.


Те би трябвало да посъветват своя началник, че не е обичайно, особено в държава с толкова проблематична свобода на словото според световните класации, ръководителят на репресивните органи да търси журналисти на личните им телефонни номера. Данъкоплатецът за тази работа издържа пресцентрове.


Иначе за тази власт, уж либерално-демократична, това с телефонния тормоз е типично. Миналия вторник в 22:45 ч., също на личния телефонен номер, основателят на 19’ беше притесняван от неотслабващия виден депутат от ППДБ Настимир Ананиев. Повод беше умилителна негова снимка с пълна табла за сервиране пред витрината на депутатския стол с неговите непроменени от промяната гозби за по 2-3 лева на ястие, при цени на същите в околните ресторанти 5-7 пъти по-високи. А също при депутатски месечен доход от 15 000 лв. Точно тези хора, на които субсидираме дори храната, да имат претенции към каквито и да било субсидии, а имаха бая изказвания по този повод през последните дни, си е чиста проба наглост. Да ги крием ли, или пък да ги вталяваме и да сложим за фон симфоничен оркестър, вместо кюфтета?


За какво новият главен секретар на МВР, дошъл на мястото на лошия президентски, който бе отстранен, за да не пречи, търси основателя на 19 минути?


Знайно е за какво не би ни потърсил: НЕ са намерени нито извършителят, нито поръчителят на палежа на врата на апартамента на Ангелов на 14 март 2022 г. при предишното правителство на ППДБ – а са дадени ясни мотиви и улики кой е вторият. Има записи от десетки камери на първия. Ако някой е искал да разследва, досега сто пъти да е намерил и поръчителя, и извършителя. Но не е. Защо е прикриван поръчителят ли? Да не би да е депутат?


НЕ е намерено и нищо нередно в незаконно посещение на полицейски служители в редакцията на 19 минути, което нямаше никакъв смисъл, освен респектиране, за което също уж се водеше някакво безплодно разследване.


И по двата случая има някаква странна симбиоза да НЕ се работи между СДВР и СРП. Които в момента показват същото и по отношение на случая с убития в гръб непроявен криминално 18-годишен младеж, при това противозаконно, тъй като не е съществувала неизбежна самоотбрана. Но също така противоправно престъплението е извършено с лично, вместо със служебно оръжие, при липса на каквато и да било идея и разследване възможно ли е изобщо лицето да има съпричастие към извършен часове по-рано „обир” на 20 лева. Такава е обективната истина, както са категорични всички най-добри адвокати пеналисти и не само, до които се допитахме. Как обаче изобщо е възможно да се случват такива неща в 21-ви век в ЕС? То си е като във времената на Сталин: първо стрелят, после питат.


Може би въпросите, които задаваме по този случай през последните дни – въпроси, които си задава всеки, прочел поне една кримка и с елементарна правна култура, са причина за оперативния интерес към основателя на медията?


За тези 2-3 седмици на поста главният секретар дължи не на нас, на обществото  немалко отговори на въпроси,  които и вестникът ни е задавал:


 Например, защо покриха извършителя на убийството на пешеходна пътека на 15-годишно момче и кой е той – какви връзки с МВР има или е имал престъпникът, за да си позволява изобщо да кара с двойна на позволената скорост баш до централата на Министерството на вътрешните работи? Това никой неовластен не го прави, както знаем отлично – от София сме.


Попитахме също, тъй като МВР е ресорно, а гл. секретар е професионалният ръководител на ведомството:


Защо България, за разлика от получилата 2,2 млрд. евро за наводненията Гърция, не е поискала дори едно евро за справяне с бедствието? Защо и за МВР действията там бяха най-буквално след дъжд – качулка – местната власт и местните хора бяха оставени сами на стихията в решаващите часове. Премиерът и местните ресорни от вътрешното ведомство пристигнаха в навечерието на медийното отразяване и за снимките в новините. Също прости факти.


Ресорен и също така интересен е отговорът на въпроса как така границите ни са пресичани от „пъти повече”, по думите на министъра на вътрешните работи, нелегални мигранти?


Актуална наша тема от последните дни са също разкритията и записите, публикувани от притежателя на най-големия видеоканал в републиката Станислав Цанов, стигнали до Европарламента, но не трогнали дори за маркиране на разследване МВР. В тях Алексей Петров, освен че се хвали, че е пробил всички комуникации не само на него, но и на други водещи журналисти, се фука и с пробив и въздействие върху изборните резултати.


Защо тези теми са повече от злободневни и са важни за всеки и за всички у нас и не само: ами просто е – какъв Шенген при толкова пробито МВР? Докога ще ни третират и нас, като убития в гръб младеж, като крадците, които не ги допускат до европейския дом, а служат само за мишена?


Сигурно има добри отговори на поставените въпроси. Готови сме да ги чуем, но не по телефона, а в директно интервю.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 21.09.2023 13:05

    нивото на управниците ни е като на африканските вождове, които за огнена вода и стъклени мъниста са си продавали съплеменниците, тези кярат в милиони, но са същите човекомразци и тъпанари, само фактът за принудително набождане с ковид отрови говори достатъчно за мозъчните им качества, сега вече ще ни хранят и с радиоактивни боклуци от злощастната украйна

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец