Отваря врати ново летище за 650 милиона долара

Свързани новини

16.04.2023 07:04

Защо 2023 г. е годината, в която да посетите Монголия

Видян 18378 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заради отдалечеността си и краткия летен сезон Монголия дълго време е била пренебрегвана от туристите дестинация.

Но тъй като страната се стреми да се отвори още повече за туризма, като облекчава условията за влизане на чуждестранни посетители и модернизира инфраструктурата си, 2023 г. може да се окаже най-добрият момент за посещение.

Ето 10 причини, поради които пътешествениците трябва да започнат да планират отдавна мечтаното посещение на Монголия още сега.

Разширяващ се списък с безвизови пътувания

След като правителството на Монголия обяви годините от 2023 до 2025 за "Години за посещение на Монголия", гражданите на още 34 държави вече могат да посещават страната без визи до края на 2025 г.

С добавянето на няколко европейски държави, сред които Дания, Франция, Гърция, Италия, Норвегия, Испания и Обединеното кралство, както и Австралия и Нова Зеландия, общият брой на държавите и териториите в безвизовия списък вече е 61.


Отваря врати ново летище за 650 милиона долара


Новото международно летище Chinggis Khaan в Монголия,Saruul Enkhbold/AP


След години на закъснения, пандемия и няколко противоречия, новопостроеното международно летище Чингис Хаан най-накрая бе открито през лятото на 2021 г.

С възможността да обслужва приблизително 3 млн. пътници годишно (два пъти повече от старото летище), с добавянето на 500 нови места за паркиране на самолети и с инфраструктурата, която да поддържа увеличаването на вътрешните, както и на нискотарифните полети, летището е добре дошло за усилията на страната да развива туризма.

След откриването на летището бяха възобновени нискотарифните полети до Хонконг на EZNIS Airways, а според съобщенията се водят преговори за възобновяване на директните полети до САЩ.

Нов модерен музей

Неотдавна откритият музей "Чингис Хаан" предлага красив и свеж поглед към бурната история на Монголия.

С повече от 10 000 артефакта, обхващащи период от над 2000 години, музеят изследва историята на монголите и империята, която те създават - и в крайна сметка губят.

Артефактите в музея са представени на осем етажа, с шест постоянни и две временни изложбени зали. Всяка събота и неделя от 10:00 до 16:00 ч. се предлагат безплатни обиколки с екскурзовод на английски език.

Монголският отговор на Coachella

Когато повечето хора си мислят за Монголия, музикалните фестивали и арт инсталациите с природозащитна насоченост в сърцето на една от най-големите пустини в света са последните неща, които им идват наум.

Но всичко това се променя благодарение на фестивали като Playtime, Spirit of Gobi, INTRO Electronic Music Festival и Kharkhorum 360 Visual Art & Music Experience.

Поставяйки международни групи, диджеи и музиканти от цял свят редом с еклектичната монголска смесица от рапъри, банди и народни певци, страната може би е едно от най-подценяваните места в света за любителите на фестивали.


Празнувайте Наадам с навършването на един век

Ежегодното събитие "Наадам" винаги е било чудесна причина да посетите Монголия, но сега, когато фестивалът току-що отпразнува своята 100-годишнина, 2023 г. е най-подходящият момент да го посетите.

Макар че произходът на фестивала се корени в дните на Чингис хан, когато той използвал конни надбягвания, състезания по борба и стрелба с лък, за да поддържа формата на воините си между битките, Наадам официално става национален празник едва преди 100 години.

Днес фестивалът, който се провежда в Улан Батор на Националния спортен стадион, има малко повече звънчета и свирки, отколкото по времето на Великия хан.

Мястото на церемонията по откриването на 11 юли винаги е един от най-трудните билети в града.

Опитайте силите си в стрелбата с лък по монголски

Конната стрелба с лък се възражда в Монголия благодарение на хора като Алтанхуяг Нергуи, един от най-успешните стрелци с лък в този спорт, и неговата академия за стрелба с лък Namnaa.

Тук местните жители научават основите на монголската стрелба с лък, преди да се качат на кон и да преминат на ново ниво в своите умения.

През летните месеци учениците и членовете на академията изнасят ежеседмични представления за заинтересованите зрители. Академията предлага и целодневни тренировки за желаещите да опитат този интензивен спорт.


Научете повече за монголската калиграфия от майстор

Когато говорим за вдъхване на живот на най-древните монголски традиции, през последните години се възражда и монголският бичиг - традиционната монголска писменост, която се пише отгоре надолу и се чете отляво надясно.

Посетете Центъра за монголска калиграфия Erdenesiin Khuree в Каракорум, за да се запознаете с това важно културно наследство от майстора калиграф Тамир Самандбадраа Пурев. И докато сте там, разгледайте юртите, пълни с творби на Тамир.

Откажете се от коня заради конската сила

Съчетайте пускането на новия мотоциклет Norden 901 Expedition на Husqvarna с наскоро обявената обиколка Eagle Hunter Tour на Nomadic Off-Road и ще получите едно от най-бързите приключения в Монголия.

Обиколката отвежда шестима ездачи на 1700 километра от Улан Батор до Баян-Улгия, където ездачите накрая се срещат с домакините си - известните ловци на орли в Монголия.

Единственото по-бързо нещо от това приключение е скоростта, с която се разпродават туровете на Nomadic Off-Road.


Зимните обиколки предлагат нов поглед

Професионалният водач на кучета Джоел Раузи води екскурзии с кучешки впрягове по замръзналото езеро Хьовсгьол от 18 години.

С по-малко тълпи, по-ниски цени на хотелите и възможност да видите едно от най-големите сладководни езера в света напълно замръзнало, зимата в Монголия е нещо друго, което трябва да се види и преживее.

Компанията на Раузи, "Вятърът на Монголия", предлага обиколки на езерото, при които всеки човек получава собствена шейна и кучета за пътуването. Следвайки водача Раузи, водачите на шейни правят обиколка на езерото. Дейностите включват риболов на лед, а пътниците отсядат в зазимени юрти и прекарват време с номадски семейства по време на пътуването.


Скандинавският дизайн в Монголия в Yeruu Lodge


Сгушен в сърцето на провинция Селенге на река Йеруу, Yeruu Lodge е идея на норвежкия основател Ейрик Гулсруд Йонсен, който за първи път посещава Монголия през 2017 г.

С минималистичен ресторант и трапезария в скандинавски стил, няколко напълно оборудвани юрти, в които гостите могат да отседнат, две игрища за петанк, каяци, полигон, планински велосипеди и зона за йога, ложата е дестинация за любителите на природата.

Напълно автономна, вилата работи със слънчеви панели, използва топлинно отопление, а цялата вода в имота идва от кладенец на територията на вилата и се рециклира след употреба.

Освен това цялото стъкло, метал и пластмаса, използвани в хижата, също се рециклират, а хранителните отпадъци се превръщат в компост, използван за отглеждане на зеленчуци, горски плодове и билки на място.

Откриването на хижата е планирано за април 2023 г.


 Източник: CNN







 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог