Беларуският активист Алес Беляцки се вижда на тази снимка от 21 юни 2014 г. (Wiktor Dabkowski/dpa/AP)

Свързани новини

07.10.2022 13:41

Защитници на правата на човека от Беларус, Русия и Украйна с Нобелова награда за мир

Видян 921 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Беларуски защитник на правата на човека и две граждански групи от Русия и Украйна са удостоени с Нобеловата награда за мир за 2022 г. , съобщи Норвежкият нобелов комитет в петък.

Лауреатите "в продължение на много години са насърчавали правото да се критикува властта и да се защитават основните права на гражданите" и са "положили изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт", се казва в изявлението.

Наградата получиха беларуският активист ветеран Алес Беляцки, групата "Мемориал", която беше закрита от Русия миналата година, и Украинският център за граждански свободи.


Беляцки е основател на правозащитната група "Вясна" (Пролет) и яростен критик на беларуския президент Александър Лукашенко. Той също така обвини Русия, че е подкрепила беларуския лидер по време на масовите протести в страната през 2020 г. , които започнаха, след като Лукашенко беше преизбран на избори, които според опозицията бяха фалшиви. През същата година Швеция присъжда на активиста наградата "Right Livelihood Award", която се смята за алтернатива на Нобеловата награда за мир.


Беларуските правоприлагащи органи арестуват Беляцки през 2021 г. по обвинения в укриване на данъци и оттогава го държат в предварителния арест. Поддръжниците му смятат, че 60-годишният мъж е затворник на съвестта.

"Мемориал" е една от най-старите групи за защита на правата на човека в съвременна Русия, създадена през 1989 г. , за да съхрани паметта на жертвите на сталинските чистки. С течение на годините неправителствената организация все по-често се занимава с политическа дейност и влиза в противоречие със законите в Русия.
През 2016 г. тя беше обявена за чуждестранен агент, тъй като Москва я обвини, че получава пари от чуждестранни източници, докато се занимава с вътрешни политически дейности.


Миналата година съд забрани на групата да работи в Русия, като се позова на многократни нарушения на правилата, които се прилагат за чуждестранните агенти. Мемориал и неговите поддръжници твърдят, че групата е била жертва на политическо преследване.


Центърът за граждански свободи в Украйна функционира от 2007 г. насам.


 Сред последните й инициативи е призивът да се съди руският президент Владимир Путин за предполагаеми "военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид".


 Норвежкият Нобелов комитет заяви, че желае да отличи "трима изключителни борци за правата на човека, демокрацията и мирното съвместно съществуване в съседните страни Беларус, Русия и Украйна" Тримата лауреати са продължили мечтата на Алфред Нобел за траен мир между народите - заяви органът.

Миналата година наградата беше връчена на филипино-американската авторка на разследвания Мария Реса и на руския журналист Дмитрий Муратов. От началото на 90-те години на миналия век той е начело на водещ руски опозиционен вестник.

Украинският президент Владимир Зеленски е сред лицата и организациите, номинирани за Нобеловата награда за мир тази година. Сред тях бяха и Алексей Навални, руски опозиционер, който в момента излежава присъда в затвора, и Светлана Тихановска, беларуски политик и кандидат за президент, която твърди, че е спечелила изборите в страната през 2020 г. И тримата бяха считани за основни претенденти за наградата.


 На снимката: Беларуският активист Алес Беляцки


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак