Според Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите "Маркели" - Карнобат, съществува липса на пазар и реализация на продукцията.

Свързани новини

01.03.2023 13:12

Зърнопроизводителите пред протест заради украинския внос

Видян 1456 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Зърнопроизводителите са в стачна готовност, искат спешни мерки за подпомагане на бизнесите си. Един от тях споделя, че е прибрал в склада си 1000 тона слънчоглед и не е продал нищо.

Според Илия Проданов, председател на Съюза на зърнопроизводителите "Маркели" - Карнобат, съществува липса на пазар и реализация на продукцията. "Не говорим само за слънчоглед, имаме проблем и с цените на пшеница и царевица. Голям процент колеги не са продали никаква продукция до момента.


От лятото сигнализираме, че има огромен внос на слънчоглед от Украйна, като той ни отне единствения вариант за реализация на продукцията в България. Има над 1 млн. тона внесен слънчоглед от Украйна от началото на лятото. Цената му е доста под себестойността на нашия. В момента се изкупува на около 920 лева за тон, в зависимост от разположението. Под 1100 лева обаче при нас няма реализирана себестойност. Mного колеги се принуждават да продават на ниската цена, защото им трябват пари", обясни той.

По думите му при пшеницата положението е същото, като тя се търгува за около 500 лева на тон, а себестойността е около 600. "Разговаряме в момента с пограничните на Украйна държави, протестите ще бъдат европейски. Много държави са потърпевши. Продукцията, която влиза у нас, трябва да бъде проследявана и да се види какво се произвежда от нея. Нашата продукция е произведена по строги изисквания на ЕС, а украинската не е. Не може да се представя за българско олио, продукт произведен от украински слънчоглед", заяви Проданов, предаде Нова тв.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 01.03.2023 13:57

    Ами да свалят цените, преди как ги вдигнаха бълзо-бързо. Като стигне олиото 1,50, тогава ще говорим. То става като с бензина, не са украинците виновни...

  • 002 Anonimen 01.03.2023 13:33

    Българското правителство и власти са виновни, че умишлено не налагат никакъв контрол и безпрепятствено допускат масово украинско зърно и слънчоглед с цел унищожаване на бълг.земеделие. Абсурдно е, че точно тези, които трябва да се грижат за българите като цяло, работят срещу тях и тяхното унищожение. До кога.... наказания.... съд....затвор....конфискация?!

  • 001 ИвайлоК 01.03.2023 13:23

    Явно Украйна е средство не само за разрушаване на западно-европейската икономика, но и на земеделието на такива малки сателити, каквито сме ние.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови