Китай и Русия свикаха Съвета за сигурност на ООН заради ядрените проблеми в света и по-специално обстрела на Запорожката АЕЦ, която Кремъл контролира от 28 февруари, а от 25 юли тя е под непрекъснат обстрел

Свързани новини

23.08.2022 14:00

Заради Запорожката АЕЦ Русия и КНР свикаха СС на ООН, Гутериш ще праща мисия

Видян 1453 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Китай и Русия свикаха Съвета за сигурност на ООН заради ядрените проблеми в света и по-специално обстрела на Запорожката АЕЦ, която Кремъл контролира от 28 февруари, а от 25 юли тя е под непрекъснат обстрел. Руските тв канали показват и снарядите американско производство, което може и да е постановка. Но може и да не е, след като преди дни шефът на украинската Енергоатом призова за "продължаване на атаките".

Според Москва приближаващите съм към реактора и складовете за ядрено гориво обстрели крият "риск за половината европейски континент от ядрена катастрофа с неподозирани размери". В този дух се изказа и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, който преди дни беше в Украйна, но посети само Лвов - твърде далеч от централата: "Неотдавнашното споразумение за подновяване на доставките на зърно и торове от Украйна и Русия трябва да бъде приложено към "критичната ситуация" с най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна, където продължаващите обстрели и боеве в района ѝ предизвикаха опасения от ядрена катастрофа. Съдбата на човечеството днес е в нашите ръце".

Генералният секретар на ООН вероятно ще изпълни искането на Русия да изпрати мисия на организацията на място, което се очаква да направи и Международната агенция по атомна енергия. Така ще се види, освен кой е водел обстрелите и дали имат основание намеците на Кремъл, че именно в Запорожката АЕЦ се е подготвяла мръсна или друга ядрена бомба, за каквато намекна още преди началото на войната в Украйна президентът Зеленский по време на речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Успоредно в Ню Йорк тече и специална конференция по ядрената тема и рамките на международното сътрудничество и отговорностите в тази област, като на този фон и от двете страни на конфликта - особено от  Великобритания и Русия, текат взаимни намеци за възможна ескалация на напрежението, вкючително до използване на такъв вид оръжия, което бе споменато през последните 2 дни от официални представители и на двете държави. Според генералния секретар на ООН Гутериш в момента "светът е в максимална опасност".


 Пламен Валентинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева