Депутати от Продължаваме промяната - Демократична България, начело с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, са внесли законопроект, с който се забранява смяната на Единен граждански номер (ЕГН) на хора над 18 г.

Свързани новини

07.03.2024 12:39

Заради случая с Нотариуса депутати предлагат смяната на ЕГН да се забрани

Видян 563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутати от Продължаваме промяната - Демократична България, начело с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, са внесли законопроект, с който се забранява смяната на Единен граждански номер (ЕГН) на хора над 18 г. Промените са в Закона за гражданската регистрация.

В мотивите е посочено, че такова изменение би позволило коригиране на допуснати грешки, без да допуска злоупотреби.

"Макар и редки, съществуват случаи на злоупотреби с промяна на ЕГН, основно на основание корекция на раждане, вписана в актовете за гражданско състояние. Такава промяна може да представлява опит за скриване на предишни данни на лицето като административни санкции, публични задължения, запори, полицейски регистрации и др., в случай че в информационните системи на други административни органи не са реализирани функционалност за свързване на няколко ЕГН към едно лице", пишат вносителите.

Във Фейсбук Божанов пише, че поводът е смяната на ЕГН на Мартин Божанов-Нотариуса. През февруари главният секретар на МВР Живко Коцев потвърди, че убитият Божанов е сменил имената си и ЕГН. Преди това информация, че Божанов е успял да смени ЕГН - рождената дата, и последните четири цифри, беше публикувана от разследващата медия Bird.bg. "Оказва се, че в тази държава може да си смениш единния граждански номер. Как? С дело за сбъркана рождена дата. Новото ЕГН на Мартин Нотариуса е от 1999 г.", написа медията. "24 часа" съобщи, че Божанов се е преименувал от Мартин Ангелов Ангелов на Мартин Ангелов Божанов.

Покрай случая от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) съобщиха, че 94 452 българи са със сменен ЕГН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион