Маловодието е обхванало цялата река.

Свързани новини

15.08.2022 17:37

Заради ниско ниво на Дунав: Стотици кораби са в изчакване

Видян 1174 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в българо-румънския участък на Дунав заради ниското ниво на реката, съобщи пред БТА директорът на дирекция "Речен надзор - Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков.


Най-ниско е нивото в районите на островите Белене и Батин. Там корабите могат да преминават с газене до 1,30 метра. По думите му към момента няма заседнали кораби, тъй като капитаните избягват да пътуват в тази обстановка и изчакват подобряване на условията. Това води до загуби за корабособственици и фирми.


"Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, но сега сушата настъпи твърде рано и това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година", прогнозира Жеков. По думите му в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на Дунав да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.


По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото при Русе днес е минус 52 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да се понижи с още три сантиметра. 


Маловодието е обхванало цялата река. 


"Подобно маловодие имаше през 2003 година, както и през 2018 година, но сега сушата настъпи твърде рано и това ще е може би най-неблагоприятната от гледна точка на корабоплаването година", каза Жеков.


По думите му в българо-румънския участък скоро не се очаква нивото на река Дунав да се повиши, с което да се облекчи силно затрудненото корабоплаване.


 Снимка: БНР


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог