Свързани новини

26.09.2014 09:45

Заради Близнашки губим 16 млрд. евро от ЕС

Видян 1968 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заради скандал в кабинета, служебното правителство няма да подпише Споразумението за партньорство с Европейската комисия.


На 6 август Брюксел обяви, че е одобрил Споразумението, което осигурява близо 16 млрд. евро за следващите седем години. В средата или втората половина на септември в София е трябвало да се проведе и официална церемония по подписването на стратегическия документ, за което се е очаквало да пристигне и австрийският еврокомисар Йоханес Хан, който като член на настоящия състав на комисията отговаря за регионалната политика. Междувременно обаче няколко от министрите, сред които и един от вицепремиерите, поискали подписването с ЕК да бъде отложено и да се осъществи от следващото редовно правителство. Въпреки че е била против това, вицепремиерът по европейските фондове Илияна Цанова е била принудена да се съобрази с мнението на колегите си.


Отлагането на официалното подписване на Споразумението за партньорство със сигурност категорично прави 2014 година – нулева за еврофондовете от новия програмен период. Това ще забави сериозно и одобрението на седемте нови оперативни програми. Във вторник от Министерския съвет потвърдиха това, като уточниха, че финализирането на програмите също ще остане за мандата на редовното правителство. "Отлагането на окончателното подписване на Споразумението за партньорство вероятно има за цел да бъдат промени приоритети в част от оперативните програми", коментираха представители на управляващите органи на две от програмите.


Утре в Брюксел транспортният министър Николина Ангелкова възнамерява да представи променената от нея Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020", която вече предизвика остри реакции заради прехвърлянето на европейски средства от жп проекти за изграждането на магистрали, както и заради изключването на скоростния път София-Видин от европейско финансиране. В новият вариант на програмата отсъстват три жп проекта – София-Септември, Русе-Варна и Карнобат – Синдел. За железопътни проекти бяха предвидени 572 345 000, но сега са намалени на 374 345 000 евро. Разликата от 200 млн. евро, Ангелкова иска да бъдат пренасочени за изграждането на магистрали.


Срещу промените в ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" категорично се е обявила вицепремиерът Цанова, която обяснила, че това е една от двете оперативни програми, заедно с ОП "Развитие на човешките ресурси", които биха могли да стартират още до края на тази година. В подкрепа на действията на Николина Ангелкова обаче се обявила икономическият вицепремиер Екатерина Захариева. Двете посетиха европейския комисар Йоханес Хан в началото на септември, след което е взето и решението служебното правителство да забави подписването на Споразумението за партньорство, с което да отложи значително стартирането на плащанията от новия програмен период.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.