Свързани новини

03.01.2012 10:40

Заработиха новите спецсъдилища и спецпрокуратури

Видян 1335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новосъздадените спецсъдилища и спецпрокуратури започват работа от днес, информира Дарик Нюз. Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления. Така разследванията ще се водят по-бързо, а делата се очаква да приключват в по-кратки срокове.


По два отдела ще има във всяка прокуратура - криминален и стопански. А по всяко дело ще се явяват по трима прокурори - по двама от първоинстанционната и един от спецапелативната. Така по-висшият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда, отбелязва БТА.


Същевременно ръководителите на двете спецпрокуратури Борислав Сарафов и Светозар Костов искат увеличаване на щата на двете звена. Според Сарафов и Костов около 80 ще са делата, които от цялата страна ще постъпват плавно от началото на годината. Това ще са незапочнали в съда процеси, които вече ще са от компетенцията на спец съда. Още около 350 са незавършените все още от прокуратурата разследвания, които също плавно ще дойдат в новите звена, но след приключването им. Не очакваме камиони с дела от първия ден, коментира преди дни Костов.


Предизвикателството пред мен е този съд да заработи и да отговори на очакванията на обществото за справедлив, ефективен, компетентен и принципен съд, посочи веднага след избори си за председател на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев. Не поемам този пост с нагласата да водя битки с когото и да било и не очаквам да има политическа намеса в работата на съда, каза той.


За да заработят спецзвената бяха отпуснати няколко милиона лева. Висшият съдебен съвет гласува и 2,5 млн. лева за изграждането на специализиран арест. Пристроеното специално крило има 10 килии за по четирима арестанти и две помещения за защитени свидетели. Предвидени са отделни входове за магистрати.


Специализираният съд ще заработи първоначално с пет заседателни зали, които се оборудваха до последно. За първи път в България вече има и съдебна зала, в която арестанти ще стоят зад стъклена преграда. Останалите четири зали нямат подобни.


Към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 охранители. От тях 23-ма са за охрана, а другите седем са за конвоиране. Всички те ще бъдат избирани по подготвеност, издръжливост и добра физика. Близо два милиона лева бяха отпуснати и за заплати на всички 134 души в специализираните съдилища и прокуратури, припомня още Българската телеграфна агенция. Администрацията на двете съдилища и прокуратури ще е в рамките на 81 души - 25 в първоинстанционния и 16 в апелативния съд, 30 в първоинстанционната и 10 в по-горната спецпрокуратура.


Милион и 660 хил. лв. ще са режийните разходи на двата спецсъда и прокуратурите до края на годината. Около милион и 900 хил. лв. струва обзавеждането и техниката. Общо 800 хил. лв. от тях отиват само за компютри. Към всички тези пари ВСС отпусна и средства за осигуровки на работещите и други видове плащания. Те са в размер на още около 800 хил. лв. Така общо за двете спецсъдилища и двете спецпрокуратури отиват близо шест милиона и 400 хил. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни