Трибуналът твърди, че офицерите са отговорни за "насочване на атаки срещу цивилни обекти", причинявайки "прекомерни случайни вреди на цивилното население".

Свързани новини

06.03.2024 13:49

Заповедта на МНС за арест на руски командири е невалидна: Кремъл

Видян 318 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заповедта за арест на висши руски военни командири, издадена от Международния наказателен съд (МНС), е невалидна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, тъй като Москва не признава базирания в Хага трибунал.


Във вторник МНС обвини генерал-лейтенант Сергей Кобилаш от флота на Далечната авиация и адмирал Виктор Соколов от Черноморския флот на Русия във "военни престъпления".


Трибуналът твърди, че офицерите са отговорни за "насочване на атаки срещу цивилни обекти", причинявайки "прекомерни случайни вреди на цивилното население".


Според изявлението Кобилаш и Соколов са съучастници в нападение "срещу украинската електрическа инфраструктура най-малко от 10 октомври 2022 г. до най-малко 9 март 2023 г.".



В сряда пред репортери Песков отбеляза, че Русия не е страна по Римския статут, с който е създаден МНС, и "не признава " правомощията на съда.


Той заяви, че това не е първото решение на МНС, насочено срещу руски служители. "Знаем също така, че в момента текат различни закрити процеси, които се пазят в тайна", добави той.


През март миналата година Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и комисаря по правата на детето Мария Лвова-Белова за участие в "незаконното " депортиране на украински деца в Русия.


Москва също така обяви това решение за невалидно с аргумента, че децата са били евакуирани от фронтовите региони в интерес на сигурността. Тя твърди, че всички деца, които са се озовали на руска територия, ще бъдат върнати на родителите или законните им настойници при поискване.


В отговор на решението на Международния наказателен съд Москва започна наказателно разследване срещу няколко прокурори, стоящи зад обвиненията, като заяви, че те съзнателно са обвинили невинно лице в престъпление, а председателят на трибунала Пьотр Хофмански по-късно също се появи в списъка на издирваните от Русия лица.


Последните обвинения на Международния наказателен съд очевидно се отнасят до кампанията на Русия, насочена срещу украинската енергийна инфраструктура, която започна през 2022 г. след бомбардирането на стратегическия Кримски мост на 8 октомври същата година.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,