Демонтажът е одобрен от почти целия Столичен общински съвет, посочва Трайков

Свързани новини

28.02.2022 09:27

Започва преместване на паметника на съветската армия

Видян 1726 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък районният кмет на Средец и бъдещ кандидат за кмет на София на изборите след година и половина Трайчо Трайков обяви, че е започнал процедура за преместване на паметника на Съветската армия от Княжеската градина край бул. Цар Освободител.




За да стане реалност предислоцирането обаче, трябва и акт на областния управител на София-град. Причината е, че само земята под паметника е общинска, а самият монумент като съоръжение е държавна собственост. До момента няма информация какво той смята да прави.




"Решение за премахване на паметника Столичният общински съвет (СОС) вече е взел през 1993 г. Паметникът е държавна собственост съгласно акт от 1947 г. Така че, колеги от ДСБ, вие сте в коалиционното управление на държавата, имате цялата държавна власт, вие управлявате и района, имате районен кмет, така че можете да премахнете незабавно паметника на съветската армия.


 


Така че ако смятате да докажете това, което сте декларирали, можете да започвате", коментира общинският съветник от ГЕРБ и председател на комисията по икономика в съвета Николай Стойнев.




„С екипа районни експерти проучваме цялата тази каша от разнопосочни документи, решения и предложения от последните 30 години. След като Столичната община и държавата в различни политически конфигурации успяваха единствено да се блокират взаимно, се оказва, че сега на една скромна районна администрация се разчита да развърже възела. В следващите дни ще предложим конкретни стъпки, които ще оповестим", коментира Трайчо Трайков за Капитал.




След като през есента на 2019 г. монументът стана тема в предизборната кампания, а тогава 19 минути подробно описа всички перипетии, дела и документи, свързани с него, през пролетта на 2020 г., когато имаше първи локдаун заради коронавирус19, Демократична България поиска премахването на паметника.




И преди, и сега контра е БСП, която пък е пред решаваща за най-голямата й столична организация конференция за избор на нов председател на мястото на управлявалия я почти 9 години Калоян Паргов. Този път 2-мата съветници на Атака, която също се разглежда като проруска партия, не са се изказвали медийно по темата, а от името на патриотичната група Карлос Контрера от ВМРО се присъедини към искащите преместване на монумента.




БСП- София даже прие и декларация по темата:”Отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената в продължение на три десетилетия агресивна война срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на най-мрачните времена от ХХ век – Втората световна война! Път към забрава на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към забрава на решаващия принос на руския народ и народите от бившия СССР – над 27 мил. жертви - за победата във Втората световна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството!
Ще припомним за пореден път, че построеният през 1954 г.


 


Паметник на Съветската армия представлява висок пример за синтез на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този паметник е защитен с редица международни и национални документи”.


 


Мария Пенчева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.02.2022 00:05

    Ама тоя анимационен герой, който сме го преживели и като министър, дава ли си сметка в какъв момент тръгва да върши "една голяма работа"?! Ние с такива ахмаци, като този невръстеник Калин Янакиев, ще си навлечем такива излишни бели, които техните тесни мозъчета не преработват. Но ще е късно да се обяснявме, че ние не сме те! Да спрем идиотите на България! Днес те са реално опасни за нашето утре!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да