САЩ, Обединеното кралство и ЕС планират тази седмица да отправят съвместен призив към ОАЕ, за да поискат от страната да спре продажбите на стоки с двойна употреба на Русия

Свързани новини

06.09.2023 07:07

Западът ще окаже натиск върху ОАЕ заради връзките с Русия: WSJ

Видян 2832 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ, Обединеното кралство и ЕС планират тази седмица да отправят съвместен призив към ОАЕ, за да поискат от страната да спре продажбите на стоки с двойна употреба на Русия, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на западни служители.

Според доклада западните държави са обезпокоени, че доставяните от ОАЕ компютърни чипове, електронни компоненти и други продукти, които имат както гражданско, така и военно приложение, биха могли "да помогнат на Москва във войната ѝ срещу Украйна".

Въпреки исторически силните връзки със западните държави, ОАЕ се въздържаха да се присъединят към тях в налагането на санкции на Русия заради войната в Украйна. Вместо това Абу Даби активно разширява икономическото сътрудничество с Москва, като според съобщенията търговският оборот между двете държави е достигнал рекордни стойности през миналата година.

Според съобщения в медиите потокът от руски петрол и благородни метали в емирството е нараснал през последните месеци, както и износът на микрочипове и граждански безпилотни самолети от ОАЕ за Русия.


Изчисленията на Киевското училище по икономика, базирани на търговските данни на Русия, показват, че през първите пет месеца на 2023 г. ОАЕ са изнесли за Русия компютърни компоненти и модули на стойност 149 млн. долара в сравнение с едва 1 млн. долара през същия период на миналата година. Междувременно износът на комуникационно оборудване е нараснал до 64 млн. долара от нула, а доставките на електрическо и електронно оборудване са скочили до 20 млн. долара от 1 млн. долара.


Служители на САЩ и ЕС, цитирани от WSJ, заявиха, че са все по-загрижени, че все повече западни стоки се изнасят за Русия през ОАЕ, които според тях са пренебрегнали предишни призиви да спрат доставките. Източник от Държавния департамент на САЩ заяви пред WSJ, че Вашингтон активно търси помощ от други държави, които "се използват за заобикаляне на контрола върху износа и пренасочване на забранени стоки към руски крайни потребители".

От доклада не става ясно каква форма може да приеме съвместният призив към ОАЕ и кога точно трябва да бъде отправен. Официални представители от Вашингтон и Брюксел в момента са на посещение в Абу Даби.

Междувременно официален представител на ОАЕ заяви пред WSJ, че страната му следи износа на продукти с двойна употреба за Русия и се ангажира да защитава "целостта на световната финансова система".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв