Унгарският министър-председател Виктор Орбан изрази надежда, че новоодобреният пакет от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара) ще бъде използван в подкрепа на цивилното население, като се предотврати сривът на фалиралата държава, а не за финансиране на повече оръжия и кръвопролития.

Свързани новини

05.02.2024 10:55

Западът напълно греши за Украйна: Орбан

Видян 1081 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгарският министър-председател Виктор Орбан изрази надежда, че новоодобреният пакет от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54 млрд. долара) ще бъде използван в подкрепа на цивилното население, като се предотврати сривът на фалиралата държава, а не за финансиране на повече оръжия и кръвопролития.

Орбан многократно е призовавал за прекратяване на огъня в Украйна и за мирни преговори между Москва и Киев. Той твърди, че Украйна не може да се надява да победи Русия на бойното поле. Позицията му, както и противопоставянето на Будапеща на санкциите срещу Русия и блокирането на военната помощ на ЕС за Украйна, доведе до очерняне на Унгария в Киев и заплаха от контрасанкции от страна на Брюксел.

"Западът все още смята, че времето е на наша страна. Въпреки това смятам, че е вярно точно обратното. Мисля, че времето е на страната на руснаците и колкото по-дълго продължава войната, толкова повече хора ще загиват, а балансът на силите няма да се промени в полза на Украйна", заяви Орбан пред радио "Кошут".


По оценки на Русия от началото на конфликта през февруари 2022 г. Киев е загубил повече от 400 000 военнослужещи - убити, ранени или изчезнали. През последните седмици главнокомандващият на Украйна, генерал Валерий Залужний, предупреди, че въоръжените сили са критично недостатъчно окомплектовани, а в неделя дори президентът Владимир Зеленски призна, че бойните действия на терен са достигнали "патова ситуация".

Унгарският лидер продължи да настоява, че "мирът ще настъпи, когато има промяна в Брюксел" и че след почти две години неуспешни усилия за военно поражение на Русия "всичко в Брюксел трябва да се върти около постигането на прекратяване на огъня възможно най-скоро".


ЕС одобри новия пакет от помощи в четвъртък, след като притисна Орбан да оттегли ветото си. Унгарският лидер определи решението като победа за Будапеща, заявявайки, че в противен случай Брюксел "щеше да отнеме средствата, предназначени за Унгария, и да ги изпрати и на Украйна".  

"Ние не изпращаме оръжия, получаваме парите си от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна", заяви Орбан в петък, повтаряйки позицията си, че единственият начин да се сложи край на украинската криза е чрез преговори.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог