Свързани новини

29.03.2013 16:29

Замразяват цените на лекарства

Видян 1386 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарствата без рецепта няма да поскъпват една година. Това предвижда проект на здравното министерство за промяна на наредбата за цените на медикаментите, който най-вероятно ще влезе в сила другия месец. Така до май догодина фармацевтичните фирми ще пипат стойността на най-масовите илачи само според ръста на инфлацията. В момента те могат да вдигат цените им, когато пожелаят, предаде Стандарт.


Замразяването ще засегне над 2230 вида хапчета, към които на практика прибягваме най-често. Без рецепта се продават витамини, болкоуспокояващи, медикаменти за простуда и грип. За миналата година сме купили такива илачи за 341 млн. лв. Средната цена за опаковка е била 4.2 лв. Това показват данните на IMS Health, която измерва фармацевтичния пазар.


През миналата година с 6.2% се е увеличило  потреблението на лекарства с рецепта, като е достигнало 1.8 млрд. лв. Въпреки това ръстът е по-слаб в сравнение с предишните години. Основните причини за това са по-малките грипни епидемии, поевтиняване на хапчетата и бедността на хората. Пациентите отново са платили от джоба си през миналата година повече медикаменти отколкото държавата.


Те са извадили от джоба си за хапчета 1.33 млрд. лв. или с 40 милиона повече, отколкото през 2011 г. През 2012 г. здравната каса, министерството и болниците са похарчили общо 873 млн. лв. за лекарства срещу 801 млн. лв. през 2011 г. Увеличението от 70 милиона се дължи на децентрализирането на търга на здравното министерство. За първи път през миналата година болниците сами купуваха хапчетата срещу рак вместо ресорното ведомство и всяка клиника сама избираше на каква терапия да заложи. Не малко са заложили на по-иновативни и не толкова евтини медикаменти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.