22.02.2009 17:55

Зам.-министър Бъчварова: "Палмовото масло не е опасно!"

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Палмовото и другите растителни масла са безопасни, а проблемите при кашкавалите и сирената са свързани основно със сроковете на зреене. Това заяви във Варна зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова, предаде БГНЕС.


Така тя опроверга твърденията на учени, че палмовото масло, което се слага в млечните продукти е особено опасно. В Дания, например, сиренето "Фета" е със 70 растителни масла, но това е посочено на етикета, аргументира се Бъчварова. Етикетите на храните според европейските изисквания трябва да се посочат всички съдържащи се в тях съставки, уточни тя. Няма да се създава самостоятелна структура в Министерството на земеделието и храните, която да контролира безопасността на хранителните продукти, това остава задължение на регионалните ветеринарно-медицински служби, съобщи зам-министърът. Масираните проверки в месо и млекопреработвателните предприятия, които се извършват в момента, целят да установят дали произведените продукти съответстват на предварителната техническа спецификация, в съдържаща описание на веществата, които се влагат в храните, обясни Бъчварова. „България има надеждна, проверена и одитирана система за контрол на безопасността на храните. Според него проблемът е, че България няма национална единица или структура за управление на рисковете по веригата производство-продажба на храни. По думите на Кабил тази единица би могла да анализира и оценява евентуалните рискове, както и да прави препоръки към производителите и търговците и към контролиращите органи. Само преди два дни френски научни издания писаха, че производството и консумацията на палмовото масло, което се намира в много хранителни продукти е истинска опасност както за здравето, така и за околната среда и дивата фауна.
В един от десет хранителни продукти в супермаркетите може да се открие палмово масло и особено в така наречените промишлени продукти като бисквитите, шоколада, детското мляко, чипс... Намира се също така и в козметичните продукти. Палмовото масло е богато на бета каротин от където идва и неутралния му вкус и минималната себестойност. Богато с мастни киселини превръща палмовото масло в преситено, което го прави опасно за здравето, защото тези мастни киселини може да провокират високо ниво на холестерол, сърдечносъдови проблеми, наднормено тегло даже и някой видове рак. По време на умерен хранителен режим маслата са абсорбатор на мазнини, но слънчогледовото олио и зехтина, съдържат три пъти по-малко мастни киселини от палмовото масло. Палмовото олио се извлича от фурмите в Африка и Азия и все повече се използва в промишлеността. За да се отговори на търсенето на палмовото масло арабите унищожиха дървета и засаждат палмови плантации. Това от своя страна води до екологическа катастрофа която в краткосрочни планове застрашава изчезването на животински видове, като на пример големите маймуни в Азия.
Палмовото масло трябва да се консумира в малки количества. Препоръчва се да се четат етикетите на хранителните артикули, подчертават научните издания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни

Оптимизъм, спокойствие и ведрина

Оптимизъм, спокойствие и ведрина са ви подготвили