На снимката се виждат британците Ейдън Аслин, Шон Пинер и мароканецът Брахим Саадун в клетка в съдебна зала на място, посочено като Донецк

Свързани новини

09.07.2022 07:07

Законодателите в Донбас дават зелена светлина за екзекуции

Видян 3120 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Законодателите в Донецката народна република (ДНР) отмениха мораториума върху екзекуциите, като се позоваха на заплахи за жизнените интереси на Донбаската република. Понастоящем трима чуждестранни доброволци, които са се сражавали за Украйна и са били пленени от силите на ДНР, очакват съдбата си на смъртна присъда.

В петък Елена Шишкина, председател на комисията по наказателно и административно законодателство в Народния съвет на ДНР, обяви, че "с оглед на необходимостта от защита на суверенитета, териториалната цялост и интересите на Донецката народна република в съществуващите военно-политически условия се предлага да се обяви" забраната за екзекуции за невалидна.


Длъжностното лице посочва също, че смъртното наказание се прилага само за лица, признати за виновни за "особено тежки престъпления срещу живота и някои престъпления, извършени по време на война или в бойна обстановка"

Самият факт, че осъдените могат да бъдат действително екзекутирани, ще послужи като мощно възпиращо средство за бъдещите престъпници, особено за тези, които извършват "престъпления срещу мира и сигурността на човечеството", се казва в изявлението на парламентарния уебсайт на ДНР.

Ако мнозинството от депутатите гласуват в подкрепа на предложението, хората, на които е наложено смъртно наказание, ще могат да бъдат осъждани на смърт от деня на публикуването на закона.


На 9 юни Върховният съд на ДНР осъди на смърт двама британски и един марокански гражданин, като ги призна за виновни, че са били наемници и са участвали във "въоръжената агресия на Украйна" срещу републиката.

Бойците се предадоха на силите на ДНР в средата на април в град Мариупол, в който от седмици се водят тежки боеве между украинските войски, от една страна, и руските сили и силите на ДНР, от друга.

Лондон настоява, че гражданите му трябва да бъдат третирани като военнопленници съгласно Женевската конвенция, въпреки че Великобритания официално не е във война с ДНР и по начало не признава републиката за независима държава.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за